Poruke koje se vrte po medijima najava su osporavanja buduće vlasti

Poruka s 15 upaljenih lampiona simbolizira najavu osporavanja buduće vlasti

Ispred sjedišta Mosta u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu jutros je osvanulo 15 lampiona i jedna prazna stolica. Čelnike Mosta dočekala i jedna starija građanka s omanjim transparentom na kojem je pisalo “Hrvatska je dobila Most srama” i povicima “Ne želim vam sretan Božić”.

Nedvojbeno, petnaest poredanih lampiona simbolizira 15 saborskih mandata Mosta koje je jučer Božo Petrov pokazao predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović kao potporu mandatima Domoljubne koalicije i njihovih partnera.

Politički analitičar HRsvijeta Josip Zdunić ne dvoji kako je u ovom slučaju riječ o nastavku orkestriranih pritisaka na Most.
– Nema dvojbe kako je riječ o nastavku one iste prakse zbog koje su Božo Petrov i zastupnici Mosta jučer odustali od skoro dogovorene suradnje s lijevom koalicijom. Svima nama je manje-više poznato kakva je simbolika upaljenog lampiona u zapadnom kulturološkom naslijeđu pa se ovakva poruka može iščitati i kao otvorena poruka smrću – navodi Zdunić.

Pojašnjava i tko to ima motiv slati takve poruke Mostu.
-Na hrvatskoj javnoj sceni u tijeku je međusobni obračun dviju međusobno suprotstavljenih grupacija. Jedna je pravni slijednik KPJ i manje više zagovornik sustava vrijednosti promoviranog u vrijeme nesvrstane Jugoslavije, sa uvozničkim lobijem stasalim pod okriljem SKJ i medijima kao njihovom potporom. Druga grupacija je prozapadni lobi koji zagovara čvrsto vezivanje Hrvatske uz zapadni civilizacijski krug. Ovaj je posljednji, kao što vidimo, danas, uz potporu Mosta, predložio budućeg mandatara, iz čijeg se životopisa jednostavno može iščitati kako ne spada u krug Blaževićevih, Špiljakovih i Lončarevih gojenaca. Upravo u tom kontekstu treba gledati i poruke s petnaest lampiona koji su osvanuli ispred sjedišta Mosta- zaključuje Zdunić dodajući kako to po svemu sudeći nije benigna poruka.

Ivan M. Ban: Iblerovo trg na Prisavlju

Ivan Mihael Ban ne dvoji uopće da je poruka s lampionima servirana s Iblerovog trga zbog pokušaja pripreme terena za osporavanje buduće vlasti.

– Skrenu li s trećeg puta, od lovaca na vlast postat će lovina, napisao sam prije mjesec dana za ljude iz vodstva Mosta misleći na njihov medijski status. Takav zaključak je slijedio iz analize mainstream medija koji su se bavili fenomenom Mosta prije i poslije izbora. Tko ima znanja kako funkcioniraju mediji u Hrvatskoj, tko s njima i kako upravlja bit će mu odmah jasno zbog čega je petnaest jeftinih lampiona ostavljenih pred ulazom u zgradu gdje Most ima svoje stranačke prostorije postalo tako važna vijest da ih gotovo svi elektronski i pisani mediji ne propuštaju spomenuti u svojim izvješćima oko formiranja vlasti. Lampiona imaju simbolizirati protest pred strankom koja se eto odlučila na postizbornu suradnju oko formiranja vlasti – upozarava Ban.

Ističe kako je dovoljno da se jedna gospođa s jednom parolom protiv HDZ-a pojavi na ulici pa da to bude udarna vijest za sedam televizijskih kuća.
-No, ne radi se o medijima koji su u privatnom vlasništvu, nego i o HRT-u. Kako obične poruke koje ‘nezadovoljnici’ lijepe na natpisnu ploču s logom Mosta postaje oblik komuniciranja i nije neka originalna ideja, ali da redovito bude vijest dana na HRT-u, i to u središnjim informativnim emisijama – to nije slučajnost. Ne samo to. Dovoljno je da se jedna gospođa s jednom parolom protiv HDZ-a pojavi na ulici pa da to bude udarna vijest za sedam televizijskih kuća – istaknuo je Ban, dodajući kako nema slučajnosti ni s tih petnaestak lampiona.

-Kao što nije slučajnost da se u istoj vijesti u središnjem Dnevniku pojavljuju novinari Saša Kosanović i Domagoj Margetić – dodaje Ban.

Upozorava i na metodologiju izrade vijesti u kojoj poziv na prosvjede jednog građanina, upućen putem facebooka, postaje udarna vijest na javnoj televiziji.
-Ali, da jedna facebook poruka bude dio vijesti kao što je to danas bila poruka izvjesnog Marija Škrinjara na HRT4, to je i više od slučajnosti. Radi se naime o pozivu na protest zbog dogovorene suradnje Mosta i Domoljubne koalicije koju je punu minutu čitala voditeljica Vlatka Kalinić (Studio 4, Vijesti u 15.46 sati, urednica Branimira Volf Milunović). Služi li državna televizija za distribuciju poziva na protest zbog legitimne odluke dviju političkih grupacija samo zbog toga jer nije po volji političke garniture koja će morati u oporbu? – pita se Ban.

Ne dvoji da je riječ o pokušaju političke orkestracije u funkciji provociranja novih izbora.
-Kada i neki drugi mediji kao probalkanska N1 televizija objave istu tu – naoko prozaičnu vijest – onda nema sumnje da se radi o propagandnoj orkestraciji. Ukratko: kontekst u kojemu se pojavljuju lampioni i objavljuje jedna facebook poruka poziv je na ponovne izbore kako bi se delegitimirala odluka predsjednice Republike o imenovanju mandatara nove vlade RH. Naravno, kampanja bez napada ‘s desna’ imala bi jednoznačan predznak. Zato je tu jedan žuti portal s regionalnim domenama koji novoimenovanog mandatara predstavlja kao ‘čovjeka koji je opljačkao Plivu’ – ocijenio je Ban.

Motiv vidi u izjavama Milorada Pupovca, Zorana Milanovića i Vesne Pusić i njihovim otvorenim pozivima za osporavanje buduće vlasti.

-Motiv za takvu vrst kampanje i protesta nalazi se u izjavama Milorada Pupovca, Zorana Milanovića i Vesne Pusić. Pupovac kaže da je nakon izbora ‘politički prostor kontaminiran’, Milanović pak tvrdi da ‘hodamo po samome rubu demokratskih pravila’, a Vesna Pusić da se radi o ‘po mnogočemu nedopustivoj situaciji unatrag mjesec i pol dana’. To njihovo nezadovoljstvo postizbornim raspletom postaje motiv ‘nezadovoljnicima’ koji pozivaju na protest a državna im televizija postaje privatni servis, odnosno prostor oglašavanja poziva na demonstracije. Ovu netom započetu kampanju osporavanja vlasti – koja još nije ni uspostavljena – trebaju u pravilu osnažiti rezultatima ispitivanja javnog mnijenja i obrazac FB-revolucije je tu – zaključuje Ivan M. Ban.

R. Horvat/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content