PREDSJEDNICA ODLUČUJE: Ili će netko donijeti 76 potpisa ili ćemo opet na izbore!

Ili će netko donijeti 76 potpisa ili ćemo opet na izbore, a Hrvatsku će za to vrijeme voditi privremena i stručna Vlada

“Predsjednica čeka drugi krug konzultacija u ponedjeljak i tada će sve biti jasnije”, rečeno nam je na Pantovčaku neposredno nakon neuspjele konstituirajuće sjednice Sabora. Za krug oko predsjednice jučer se nije dogodilo ništa problematično s ustavnopravnog stajališta.

Sjednica Sabora je prekinuta i Josip Leko mora odlučiti kada će biti nastavljena, s time da ne postoji rok za to. Na Pantovčaku smatraju da Leko prije sazivanja nove sjednice treba obaviti svoje konzultacije, odnosno kontaktirati sve strane kako bi se uvjerio postoji li raspoloženje da se izabere predsjednik sabora, a za to nije određen vremenski rok. Hoće li se Leko oko toga čuti i s predsjednicom na Pantovčaku ne otkrivaju.

Nema čekanja
Istovremeno, u dvije najveće stranke nije još uvijek posve jasno zbog čega je Kolinda Grabar-Kitarović tako rano sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora, a zbog toga su posebno iznenađeni u HDZ-u. Isto tako, kada je riječ o rokovima, oni se moraju poštovati tek nakon što se odredi mandatar. “To, međutim, ne znači da će predsjednica do besvijesti zakazivati konzultacije.”

U Uredu predsjednice su zadovoljni time što su uvjereni da se, nakon događaja proteklih dana, vidjelo da je Kolinda Grabar-Kitarović postala glavni faktor stabilnosti u državi. Odmakla se od HDZ-a i, usprkos tome što je bilo pritisaka iz te stranke, nije pristala da po kriteriju relativnog pobjednika na izborima povjeri sastavljanje Vlade Tomislavu Karamarku. Najbliži suradnici Grabar-Kitarović kažu da je predsjednica pokazavši se kao faktor stabilnosti učvrstila i svoju buduću poziciju bez obzira na scenarije koji će se događati. Istovremeno, nije htjela ni čuti za to da ima ikakve veze s igrama koje su se vodile iza kulisa.

I u ponedjeljak će tražiti potpise najmanje 76 zastupnika i niti jedna druga kombinacija, pogotovo ne ona o “relativnom izbornom pobjedniku”, neće proći.

Petrov mandatar?
Grabar-Kitarović samo slijedi proceduru koja je predviđena, pa se ne otklanja mogućnost da bude i više krugova konzultacija, a tek će se tada donijeti zaključak što dalje. Na izravno pitanje je li predsjednica sklona i ideji da mandatar bude Božo Petrov, ako prikupi dovoljan broj potpisa zastupnika, odgovor nismo dobili. Na Pantovčaku je isto tako potpuno jasno da je, barem u ovom trenutku, ideja “velike koalicije” neostvariva.

Predsjednicu sljedeći tjedan čekaju i dvije vanjskopolitičke obaveze. U srijedu putuje u dvodnevni posjet Slovačkoj, a u subotu u Turkmenistan, gdje će biti obavljena primopredaja jednog broda naručenog u Uljaniku. “Očekuje se da će biti potpisan i novi ugovor za nabavu još pet novih brodova, a sama predsjednica je sudjelovala u otvaranju puta za taj posao. Inače, ukupna vrijednost nabave pet brodova iznosi 100 milijuna eura”, kažu na Pantovčaku.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content