PREDSJEDNICA U SLOVAČKOJ: Pogledajte kako nas je opet oduševila

Grabar-Kitarović u Slovačkoj: Dublinski sporazum više ne vrijedi

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je službenom posjetu Slovačkoj. Težište svih njezinih razgovora je na jačanju gospodarske suradnje i položaju nacionalnih manjina. Naravno, sastala se s predstavnicima hrvatske manjine koja u Slovačkoj živi preko 400 godina i – zapjevala!

Ona čvrsto zagovara ideju srednjoeuropske suradnje i jačanje suradnje država između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, a iz Bratislave je poručila da Dublinski sporazum – koji regulira koja je članica odgovorna za tražitelje azila – de facto više nije na snazi.

Jačanje suradnje zemalja srednje Europe iznimno je važno, treba još raditi na povezivanju sjevera i juga srednje Europe, izjavila je predsjednica nakon sastanka sa slovačkim kolegom Andrejem Kiskom, na čiji je poziv doputovala.

Infrastrukturu, energetiku, gospodarstvo i digitalizaciju navela je kao područja u kojima treba jačati veze. Kiska je istaknuo da su bilateralni odnosi s RH tradicionalno vrlo dobri i da su obje zemlje suočene sa sličnim izazovima u Uniji. Od početka izbjegličke krize tvrdim da moramo biti solidarni, i paziti da ona ne razdvaja Europsku uniju, dodao je.

Grabar-Kitarović sastat će se i s premijerom Robertom Ficom i predsjednikom parlamenta Peterom Pellegrinijem.

Predsjednica RH sastala se s predstavnicima hrvatske manjine koja u Slovačkoj živi preko 400 godina i – zapjevala!

Kako to izgleda pogledajte ovdje. 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content