Proslava blagdana Drinskih mučenica na Mertojaku

15. prosinca 1991. u župi svetoga Josipa na Mertojaku u Splitu slavljena je prva sveta misa

U samostanu Marijin dom na palama živjele su 1941. časne sestre M. Jula Ivanišević, M. Berhmana Leidenih, M. Krizina Bojanc, M. Antonija Fabjan i M. Bernardeta Banja. Pomagale su siromahe bez obzira na vjeru i narod kojem pripadaju, dijelile kruh djeci obližnjeg Državnog doma i njegovale bolesnike.

Iako su svima činile dobro, a ponajviše mještanima pravoslacima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i sestre nasilno odveli u pravcu Goražda u Bosni i Hercegovini. Samostan su nakon toga opljačkali i zapalili. Sestre su zajedno s nekoliko drugih zarobljenika započele svoj četverodnevni križni put po brdima i šumama Romanije, po oštroj hladnoći i dubokom snijegu.

Put ih je najprije vodio do Sjetline gdje je 76-godišnja s. Berchmana, iznemogla od puta, odvojena od sestara. Ostale sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu uz rijeku Drinu, na drugi kat. Iste večeri, 15. prosinca 1941., četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih. U obrani svoga dostojanstva i zavjetovane čistoće sestre su skočile kroz prozor nakon čega su noževima usmrćene i drugog dana bačene u Drinu. Sestra Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini, a zatim je ubijena kod pračanskog mosta. Papa Benedikt XVI odobrio je njihovo proglašenje blaženima u siječnju 2011. godine.

15. prosinca 1991. godina – pedeset godina poslije – u novovoosnovanoj župni svetoga Josipa na Mertojaku u Splitu slavljena je prva sveta misa. Od 2011. godine župa ih slavi kao svoje suzaštitnice. Svečano misno slavlje bit će 15. prosinca u 18.00 sati.

HUB

Odgovori

Skip to content