STABLO SPOZNAJE DOBRA I ZLA

„SA SVAKOG STABLA U VRTU SLOBODNO JEDI, ALI SA STABLA SPOZNAJE DOBRA I ZLA DA NISI JEO“

Možda nije slučajno! Psihijatar! Božo Petrov- vjerujem da je i PETROV! Grupa ljudi, koji se otprije nisu svi niti poznavali, dospjela je, strelovito, na hrvatski politički olimp! Nacija stade, iznenađena, pa i zbunjena silnim uspjehom ‘anonimaca’. Odmah postadoše sigurna investicija, tražena roba, ali i lovina! Politička trgovina probija sve barijere i kreću ‘moralne’ i nemoralne ponude. Treba se pribrati, ostati na zemlji i prihvatiti odgovornog posla. Sigurno nisu mesije niti spasitelji, ali su međusobno odabrani i od naroda izabrani!

Skupilo se i organiziralo ‘šareno’ društvo, različitih profesija, političkih, vjerskih, ideoloških, svjetonazorskih uvjerenja. I ime koje nose je neobično ali karakteristično i signifikantno.

Krenuše i napadi sa više strana, ali imali su i pouzdanu podršku. Nespremne mogućoj golemoj odgovornosti, pomalo impresionirane; terorizirali su ih probranim spinovskim majstorijama; požurivali na (i na nuđene im) ‘odluke’; kao da je o cjenkanju na ‘pazaru’ riječ. Trpjeli su, ponekad uzvratili, ali i izdržali. Gajiti iluzije da su svi mogli izdržati zajedno je uzaludno. Neki nisu uspjeli, nisu mogli, ili su imali druge (skrivene ili jasno izrečene) ciljeve, pa su krenuli ‘svojim’ putem. Zamjeriti im, ‘osuditi’, ili pozvati na povratak u staro gnijezdo – upitajmo se i prosudimo ponaosob? Hoće li mlađahna zvjezdica, i društvo, pokleknuti ili potamnjeti pred oblacima koje mu navlači dvojac lukavih lija? Ima li dovoljno političkog- u ovom ‘slučaju’ važnijeg, presudnog, stručnog- iskustva, za borbu sa dva ega. Jer, kako drugačije pojmiti i objasniti njihove ‘bunkere’ kojima naciju drže za taoca. Među članstvom se dirigira nakaradnim umrežavanjem. Ankete ne moraju biti glavno ogledalo, ali njima su ‘presudile’ i odredile mjesta na ljestvici ‘popularnosti’. Ne haju ‘oni’. Nasljedna osobina? Pokušaji razuma, razmišljanja svojom glavom, upozoravanja (osobno iskustvo), završavaju- ‘metlom’. Zašto ih njihovi pobočnici i savjetnici ne prodrmaju ili bar upozore? Jer, bez njih i njima sličnih mnoge ‘bolesti društva’ bi se izbjegle. Ovako ‘uvrnuti’ nam ne mogu ‘donijeti’ ništa dobroga! E, tu i jeste problem! Pa ‘dragi i voljeni vođa’ je najbolji i uvijek je u pravu!! Aluzija, relikt nedavnosti?! Postojani ljudi su svjesni svojih ograničenja; trebali bi se ponašati kao i djelovati unutar tih okvira. Često se spominje da je previše liječnika u politici- psihijatara je, očito, premalo! Kako ‘vođe’ nisu zadovoljne bi li trebalo ‘promijeniti’ ili bar pokušati mijenjati- ljude, narod!? Poneke i uspiju. Drugovi i ‘gospodo’: a gdje je vaša odgovornost? Zapamtite: sunce sja i radi nas ostalih, ‘običnih smrtnika’!

Ovaj napis nije slavopojka ‘novim klincima’. Tko to ne razumije ja mu ne mogu pomoći- ali argumenti su neumoljivi. Ovo je upozorenje svim političkim teroristima, komesarima, sadistima; koji narod drže taocima bolesnih, svojim umom i sposobnostima neostvarivih ambicija. I, dođe dan!! Jednom je morala ‘eksplodirati šutnja’ i puknuti tiha patnja naroda, te time i vladanje, umjesto služenja i upravljanja. Ratne godine moramo ipak drugačije promatrati i ocjenjivati. Predsjednik Tuđman je, osim ‘pogodnosti’ tadašnjeg polupredsjedničkog sustava, svojim autoritetom i mudrošću istinskog državnika uvjerio neuvjerljive i skeptike te postigao ‘pomirbu’. Narod je to prepoznao i bio uz njega. Vođu i državnika njegova formata možemo, još dugo, samo priželjkivati.

Htjede li to On prikratiti našu kalvariju?

Pa zar nije i On preko svog sina, a Sin preko Petra i ostalih učenika bio jasan. Tada im reče: “Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“, Marko 16,15. Svemu stvorenju- ne samo nekima ‘izabranima’. Koliko li je samo veličine, snage, mudrosti u tim riječima! Bezgranično! Obvezao ih iako su ga-‘njegovi’- napadali, sudili, mučili, raspeli, pogubili. A treći dan: „.. uskrsnuo je, nije ovdje“, Marko 16,5.

Ne poznajem osobno gospodu izabrane zastupnike Most-a osim po čuvenju iz raznih medija. Mnogi ih nisu štedjeli. Ali prateći njihove istupe- pa zatim komentare zločestih proroka i ‘čuvenih medijskih gorostasa’ uma i pera- može se proniknuti da su im namjere ozbiljne, iskrene, promišljene, odlučne. Težinu zadatka i odgovornost pretpostavljaju ishitrenosti odluka i brzopletosti.

Da, treba odlučiti, i to što prije. Ali treba prvenstveno odlučiti mudro, odgovorno, zrelo, te shodno situaciji u zemlji i u svijetu. Tko god misli samo zasjesti na tron grdno se vara. Čeka ih red, rad, ‘krv i znoj’. Lakih zadataka nema! Problemi su već brojni i gomilaju se, rokovi stižu.

Je li opet došlo vrijeme za određeni konsenzus? Razlike u poimanju i življenju gotovo svakog segmenta hrvatskog društva su velike. Može li i smije li to biti razlog da nastavimo prema ponoru? Ne moramo svi zajedno biti na istom putu, ali trebamo biti pravilno usmjereni na vlastitom putu. Velike su i presudne odluke pred izabranima, pogotovo što nismo niti svjesni što nam se još kotrlja iza brda. Nastavak agonije vodi u totalnu sepsu. Umišljenost, samoživost, egoizam, pojedinih ‘veličina’ ne vuče nas naprijed. Iako je RH određena i kao parlamentarna demokracija, borba se, opet, vodi za Vladu (vladanje je lukrativnije, izdašnije, podatne ruke). Koliko sada zapada, a koliko vrijedi, kilogram mozga?! Dok je još vrijeme treba ‘amputirati’, odstraniti one koji nisu spremni ‘žrtvovati’ sebe i poduprijeti opći interes. Ako nisu spremni razračunati, obračunati se sada među sobom, učiniti će to narod na novim izborima! Rezimirajući događanja od izbora očevidno je da bi se ulaznice drugačije dijelile. Time bi se postigla i potrebna dugoročna stabilnost.
. . . . .
I uvodna sentencija govori o mogućnostima izbora koje je bilo omogućeno čovjeku. Nije im bilo zabranjeno ubrati sa drugih stabala- imali su veliki izbor. Ali oni (ona, pa i on) izabraše upravo ono koje je bilo pogubno. Ego, samodostatnost?! Zmija ih je, bilo naivne bilo pohlepne, nadmudrila i pobijedila! Sustiže ih kazna. Umjesto da se brinu za edenski vrt i ‘grade budućnost’- zaslužiše izgnanstvo.

Ante Luetić

Odgovori

Skip to content