STRATFOR ZA 2025. PREDVIĐA: Rusija i Kina se raspale, SAD miroljubiv, a Hrvatska napustila EU

JAPAN GLOBALNI LIDER – Rusija se zbog političkih previranja nakon odlaska Putina rasula na regionalne sile i republike

Strategic Forecasting, Inc. iliti skraćeno Stratfor poznata je američka analitička tvrtka povezana s obavještajnim predviđanjima budućih ekonomskih i političkih ciklusa, a kritičari joj tepaju da joj je pravilniji naziv ‘korporativna CIA’.

Predsjednik joj je Shea Morenz, renomirani bivši igrač baseballa i američkog nogometa, potpredsjednik je Fred Burton kojeg mnogi nazivaju najboljim analitičarem za terorizam dok su u sviti i brojni bivši obavještajci i ‘black ops’ specijalci. U svom predviđanju za 2025. koje je napokon u potpunosti objavljeno na internetu odlučili su se tako za prilično hrabre prognoze.

Iako su ovakve analize često manjkave i služe isključivo u propagandne svrhe nalogodavaca, zanimljivo je vidjeti što nastoje plasirati. SAD je tako naravno netaknuta, a radikalna promjena u državnom vodstvu bit će odgovorna za odustajanje od ekspanzionizma i ratova za naftu. Taj ‘novi duh’ neće pratiti Rusiju koja će se zbog političkih previranja nakon odlaska Putina rasuti na regionalne sile i brojna proglašenja neovisnosti od strane republika u federaciji.

Poljska će preuzeti ulogu europskog lidera, a Njemačka će biti u rasulu zbog krize – nije navedeno kakve. EU će doživjeti prvu pravu regionalizaciju pa će tako Skandinavija (uz Britaniju i Irsku), Sredozemlje (savez nezadovoljnih – Španjolske, Portugala, Italije i Grčke), Zapad (Njemačka, Češka i Austrija), te Istok (Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Ukrajina, Bjelorusija, Litva, Latvija i Estonija) biti četiri cjeline. S obzirom da nije jasno gdje je u cijeloj priči Hrvatska, a očito je da se EU proširila na Ukrajinu i Bjelorusiju – čini se da je samo u pitanju tradicionalno američko nepoznavanje zemljopisa i politike ili hrvatski izlazak iz EU.

Turci će i dalje biti glavni ‘nasilnik’ prema ruskim regijama, a SAD će daljinski koristiti takve satelite da bi održavali utjecaj. Kina će se također raspasti na šesnaest regija dok će novi proizvođački divovi postati Meksiko (nakon legalizacije droge i uništenja kartela) i Etiopija. S obzirom da je Kina izgubila moć, Japan je doživio ogromnu ekspanziju i postao globalni lider. Ipak, u sve je teško povjerovati – mnogi kritičari već sada s podsmijehom gledaju na prognozu prekida američke supremacije i drugačije međunarodne politike…

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content