SURADNICI TIHOMIRA OREŠKOVIĆA OTKRIVAJU NJEGOVA PRVA TRI POTEZA

 Ovo će biti ključne reforme i projekti koje će odmah pokrenuti! – Novi mandatar Tihomir Orešković, kako neslužbeno doznajemo, nakon sastavljanja Vlade planira što prije krenuti s tri ključna projekta i tri ključne reforme, piše na portalu jutarnji.hr. Projekti koje planira su: nizinska pruga Rijeka – Zagreb sve do granice s Mađarskom, projekt navodnjavanja Slavonije te ubrzavanje projekta LNG terminala na Krku.

Tri su ključne reforme, pak, reforma javne uprave, zdravstvenog sustava te brojnih Vladinih agencija. Novi mandatar Tihomir Orešković uvjeren je, kako neslužbeno doznajemo, da Hrvatska treba brzo krenuti s te tri ključne reforme kako bi što prije dokazala Europskoj uniji i međunarodnim agencijama da nova Vlada ozbiljno shvaća situaciju i da se sve promjene mogu zajedno usuglasiti. Stoga će, smatra, bitan faktor biti komunikacija kako bi se građanima, Europskoj komisiji i vanjskim investitorima prezentirale nova pozitivna klima i promjene.

Oreškovićev će tim, prema neslužbenim informacijama, inzistirati na povećanju produktivnosti javnog sektora kako bi se postigao jedan od glavnih ciljeva, a to je jače gospodarstvo.

Osobne veze
Orešković planira iskoristiti osobno iskustvo, pa i kontakte koje je stekao, kako bi se ubrzale i intenzivirale investicije u Hrvatskoj. Naravno da je jedan od glavnih ciljeva i smanjenje duga koji je ne samo prevelik, nego i preskup. Oreškovićev će tim raditi na tome da inozemne agencije uvjeri da nova Vlada želi provesti reforme u što kraćem roku jer smatra da Hrvatska ima priliku na taj način ostvariti rast BDP-a, a time bi se smanjio i broj nezaposlenih, pa i ono o čemu HDZ govori cijelu kampanju, a to je povratak mladih u Hrvatsku.

Mandatar Orešković jučerašnje je jutro proveo u društvu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Sastali su se kako bi dogovorili daljnje poteze i razmijenili mišljenja o gospodarskom programu koji je za HDZ napravio njemački Ifo institut. Karamarko je, kaže nam izvor iz vrha stranke, izuzetno zadovoljan Oreškovićem.

– Obojica jedva čekaju da počnu s radom, baš su nestrpljivi – ispričao nam je naš izvor koji tvrdi da obojica izuzetno entuzijastično govore o budućim planovima.

Šef HDZ-a Karamarko bi, kako neslužbeno doznajemo, trebao biti zamjenik premijera, Božo Petrov, čelnik Mosta, potpredsjednik Vlade, što znači da bi stručnom, a nestranačkom premijeru političku snagu trebala dati njegova prva dva čovjeka.

Novo središte moći
Također neslužbeno doznajemo da bi još jedan potpredsjednik Vlade trebao biti iz redova HDZ-ovih partnera iz Domoljubne koalicije, najvjerojatnije Branko Hrg, prvi čovjek HSS-a. Iz redova HDZ-a planiraju da će biti i predsjednik Sabora, i to akademik Željko Reiner. To znači da će HDZ-u pripasti i utjecajna pozicija u Saboru koji postaje novo središte moći s mnogo većim utjecajem jer 15 zastupnika Mosta može srušiti Vladu. Što se tiče ministarstava, o tome bi se trebalo razgovarati tek nakon konstituiranja Sabora, ali u HDZ-u neslužbeno doznajemo kako smatraju da Mostu pripada trećina ministarstava. – I to ne a priori, nego ćemo se o svim stručnjacima dogovarati, dakle mi ćemo moći i odbiti njihov prijedlog ako ga ne budemo smatrali dovoljno kvalitetnim – smatraju u HDZ-u.

Također doznajemo da bi se o sporazumu, koji bi trebali potpisati svi članovi Domoljubne koalicije s Mostom, trebalo početi razgovarati već sljedeći tjedan poslije ponedjeljka, kad počinju i ozbiljniji razgovori o podjeli resora koji bi trebali potrajati sljedećih 30 dana.

Pregovori o sporazumu
Međutim, pravo na mišljenje u izboru tima s kojim bi trebao provoditi reforme imat će i prvi čovjek Vlade, Orešković. On je, naime, bio upravo Karamarkov izbor. Šef HDZ-a želio ga je postaviti za potpredsjednika u Vladi zaduženog za financije da je Domoljubna koalicija uspjela samostalno sastaviti većinu. Karamarko je s njim sve bio dogovorio još prije nekoliko mjeseci, no kad se našao u situaciji da mora predložiti nestranačkog mandatara, sjetio se upravo njega, a onda je sve trebalo dogovoriti u posljednjem trenutku. Na sreću HDZ-ovaca, poklopilo se, kako neslužbeno doznajemo, da je Orešković baš ovih dana bio u Zagrebu.

U HDZ-u tijekom vikenda još strepe kako će proći konstituirajuća sjednica Sabora jer se Most dosad pokazao prilično nepredvidivim, ali u HDZ-u se nadaju da će uspjeti izgraditi međusobno povjerenje. No, neslužbeno doznajemo da ih je iznenadio sadržaj Mostove čestitke, objavljene za Božić na društvenim mrežama.

– Uspjeli su par dana ostati pri onome što smo dogovorili, očekujemo da će tako biti i u ponedjeljak – rekao nam je naš drugi izvor blizak HDZ-u, navodi se na portalu jutarnji.hr.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content