TKO BI SE SVE MOGAO NAĆI U NOVOJ VLADI? Orešković će birati ljude slične sebi, Most traži pet resora, a pozicija guvernera Vujčića itekako je upitna

Mandatar Tihomir Orešković imat će, neslužbeno doznajemo, posljednju riječ prilikom izbora kadrova koji će predvoditi najvažnija ministarstva u novoj Vladi: riječ je o resorima financija, gospodarstva, poduzetništva… Što se tiče ostalih, u novoj Vladi ni jedno ministarstvo, kako doznajemo u HDZ-u, neće biti samo Mostovo ili samo HDZ-ovo: HDZ planira u daljnjim pregovorima izaći s prijedlogom podjele “prava i odgovornosti”, pa bi u svakom ministarstvu u kojemu je ministar iz Mosta njegov zamjenik bio netko iz HDZ-a, pa i obrnuto, donosi portal jutarnji.hr.

– Radilo bi se o zajedničkim stručnim timovima u svakom od ministarstava – objašnjava nam izvor u HDZ-u. Treba reći da HDZ ima u planu smanjivanje broja ministarstava, pa i brojnih agencija, ureda, zavoda, kojih je više od stotinu, a navodno ih se planira svesti na 50-ak.

– Ali isprva će se dogovoriti reciprocitet, odnosno podjela koliko će ministarstava i koja pripasti kome – govori nam izvor. Podsjetimo kako su ovih dana HDZ-ovci govorili da su spremni Mostu ponuditi jednu trećinu ministarstava, no dosad se, tvrde, konkretno o tome još nije razgovaralo. Isto to izjavio je prekjučer u Saboru čelnik Mosta Božo Petrov, koji nije želio odgovoriti na pitanje novinarke vidi li se na funkciji potpredsjednika u Vladi.

Što je tražio Most?
– Izborom premijera mislim da smo pokazali da je nama stalo do promjena, a ne do pozicija. O pozicijama ćemo naknadno, kad se usuglasimo oko ključnih točaka koje se moraju provesti u sljedeće četiri godine – rekao je Petrov, koji je na pitanje zašto izbjegava funkcije odgovorio:

– Govorili su mi prvo da izbjegavam uopće parlamentarnu razinu, pa su mi govorili da izbjegavam premijera, sad mi govore da izbjegavam potpredsjednika Vlade, a ne izbjegavam ništa nego želim da se prvo definiraju bitne stvari, poslije možemo govoriti o funkcijama.

Poznato je da je Most od koalicije Hrvatska raste prije tražio: MUP, pravosuđe, upravu, poljoprivredu, gospodarstvo, zaštitu okoliša, a razgovaralo se i o HNB-u. Danas u HDZ-u pak tvrde da je to stari model te da će tek ovih dana krenuti ozbiljni razgovori na tu temu. Isto tako tvrde da će u tome sudjelovati i sam mandatar Tihomir Orešković.

Međunarodni tajnik Miro Kovač preksinoć je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” rekao:

– Nema još konkretnih dogovora. Sad će vjerojatno sjesti njih trojica ( Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Tihomir Orešković) te dogovorit tko će dobiti koji resor, mislim da će to biti konsenzus.

Uprava ili socijala
U HDZ-u zasad još nema govora o konkretnim imenima onih koji bi trebali preuzeti pojedina ministarstva. Spominje se tek da su europarlamentarka Ivana Maletić i nestranački gospodarski stručnjak Tomislav Ćorić ljudi koji profilom odgovaraju novom mandataru Oreškoviću, koji je i sam menadžer.

Promjena zakona
Sigurno je da će Most tražiti dio kolača u novoj Vladi. U HDZ-u doznajemo da zasad Most kao stručnjake iz vlastitih redova nudi Juru Martinovića, Roberta Podolnjaka koji je, neslužbeno doznajemo, prema najnovijim informacijama zainteresiran za Ustavni sud, pa ekonomista Ivana Lovrinovića.

Poznato je naime da obje opcije, i Most i HDZ, nisu zadovoljne s politikom koju u HNB-u provodi guverner Boris Vujčić pa je izgledno da će i za to mjesto tragati za potencijalnim kandidatom, vjerojatno kad guverneru istekne mandat koji traje šest godina. Čak se u kuloarima kao mogućnost spominje i navodna promjena zakona, ali to je zasad na razini glasina.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content