Tyson Fury prijavljen zbog “govora mržnje” protiv homoseksualaca – pokrenuta istraga

Vjerojatno zbog toga neće ući u izbor za BBC-evu nagradu “Sportaša godine”. Nadamo se da Tyson Fury neće zbog ovoga biti uzdignut kao konzervativni ili kršćanski junak s obzirom na njegove uvredljive komentare o ženama. Međutim, u “naprednoj” Velikoj Britaniji na takve komentare nitko nije reagirao. Zar je postalo zabranjeno iznositi mišljenje o abortusu, homoseksualnosti i pedofiliji?

Protiv Tysona Furya, irskog boksačkog prvaka u superteškoj kategoriji, pokrenuta je policijska istraga zbog “zločina iz mržnje”, skupine kaznenih djela u koje spada govor mržnje, nakon njegovih negativnih komentara u medijima na račun homoseksualnosti.

Manchesterska policija potvrdila je da istražuju izvješća o zločinu iz mržnje nakon što je Fury iznio svoje stavove o homoseksualnosti u BBC-evoj emisiji Victoria Derbyshire.

Novost je stigla nakon vijesti da je Međunarodna boksačka federacija (IBF) objavila da će Furyju oduzeti pojas IBF-a jer je pristao na uzvrat s ukrajinskim boksačem Kličkom umjesto da prihvati izazivača Vyacheslava Glazkova kojeg mu je odredila Međunarodna boksačka federacija.

Iz Manchesterske policije su rekli kako su zaprimili prijavu za kazneno djelo zločina iz mržnje upravo nakon komentara koji su se na račun homoseksualnosti čuli u navedenoj emisiji. No, boksač je već prije toga u nedjelju za Daily Mail iznio komentare koji su u javnosti izazvali kontroverze. Rekao je kako “postoje samo tri stvari koje se trebaju dogoditi prije negoli Antikrist stigne na zemlju – prva je ozakonjenje homoseksualnosti, druga je ozakonjenje abortusa i treća ozakonjenje pedofilije. Tko je mogao zamisliti još u 50-tima i 60-tima da će prve dvije stvari postati legalne?”

Izazvan radi svojih komentara, Fury je nakon toga u intervjuu za BBC Radio 2 ovaj tjedan izjavio: “Homoseksualnost, abortus i pedofilija – ove tri stvari moraju se ostvariti prije nego dođe do kraja svijeta. To je ono što mi govori Biblija.”

Nakon što su njegovi komentari pušteni u eter emisije BBC 2 Victoria Derbyshire glasnogovornica policije je rekla: “U utorak ujutro u 10:30 zaprimili smo prijavu za zločin iz mržnje zbog komentara o homoseksualnosti u programu emisije Victoria Derbyshire.

“Kao i kod svih drugih optužbi u vezi zločina iz mržnje, ovaj slučaj vrlo ozbiljno razmatramo i posjetit ćemo žrtvu koja je prijavila slučaj kako bi na vrijeme uzeli izjavu.”

Tyson Fury prethodno je imao negativne komentare na račun žena, međutim, nitko se u naprednom britanskom društvu nije sjetio zbog toga podnijeti prijavu za “govor mržnje”. Tvrdio je da je ženino mjesto u kuhinji ili ležeći na leđima (hrvatski ekvivalent bi bio “za madraca”), u kojem slučaju se stvarno radilo o uvredi, a ne samo o iznošenju mišljenja ili činjeničnog stanja.

Izvor: The Telegraph/zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content