VJEKOSLAV KRSNIK: Odgovornost MOST-a i HDZ-a u rješavanju političke krize

Jučerašnjom odlukom Glavnog odbora SDP-a da ne prihvaća ponudu MOST-a za sastavljanje tripartitne reformske Vlade s nestranačkim premijerom, rješenje jednomjesećne parlamentarne, ali u krajnjem slučaju i ustavne krize, nalazi se u rukama MOST-a i HDZ-a, ukoliko se do utorka Zoran Milanović ne predomisli, u što je teško vjerovati.

Uoči sutrašnjeg odgovora HDZ-a MOST-u pozicije dvije strane su poznate,
ali se odustajanjem SDP-a od tripartitne koalicije promijenila pregovaračka pozicija svake od njih. MOST nije uspio sa svojom koncepcijom rješavanja duboke društvene i političke krize u državi koja je realno govoreći od samog početka bila utopistička. Međutim Božo Petrov na čelu MOST-a odigrao je državničku ulogu samom ponudom dvjema stranama da zajedno s MOST-om počnu radikalno rješavati krizu i nagomilane probleme. Taj radikalizam nalazi se u zahtjevu MOST-a za reformskom Vladom i nestranačkim premijerom. Božo Petrov je razoružao ne samo SDP, nego i HDZ njegovim odbijanjem Milanovićeve ponude da bude predsjednik Sabora. Njega se dakle ne može kupiti funkcijom, a upravo su funkcije u novoj Vladi ono što isključivo zanima obje velike stranke. To je bio glavni motiv Zorana Milanovića da odbije prijedlog MOST-a, jer bi hipotetski SDP trebao dijeliti funkcije sa HDZ-om, što je za bahatog i bez pokrića umišljenog Zorana Milanovića nezamislivo.

U cijeloj priči o reformskoj Vladi i nestranačkom premijeru nitko se nije zapitao po kojim bi se mjerilima sastavljala ta reformska Vlada, jer je sasvim očigledno da ni SDP ni HDZ, osim u rijetkim iznimkama, koje se mogu nabrojiti na prste jedne ruke, ne raspolažu sa stranačkim političarima koji bi mogli predložiti i provoditi predviđene reforme u svojim resorima. To se naravno jednako odnosi i na MOST u kojemu je jedini stručnjak od formata koji bi mogao odgovarati izazovima reformske Vlade prof. Ivan Lovrinović. Također je vrlo upitno pitanje nestranačkog premijera na čemu ustrajava MOST koji se o tome nije izjasnio, premda su po drugim linijama lansirani, na primjer Mladen Vedriš ili najnoviji Ivica Vrkić. U HDZ-u se pak vrtilo ime bivše direktorice Ekonomskog instituta Sandre Švaljek, ali ni jedna zainteresirana strana nije javno istupila sa svojim kandidatom. Posebice se to odnosi na SDP odnosno koaliciju Hrvatska raste, jer se smatralo normalnim da to može biti samo faraonski Zoran Milanović i nitko drugi. Ta personalna pitanja doći će na dnevni red tek kad MOST, koji je uspio oduprijeti se pokušajima SDP-a da ga se rascijepi, zaključi u iduća dva dana svoju nemoguću misiju.

Budući da je SDP samovoljno odbio prijedlog MOST-a za koaliciju nezavisnih lista na čelu s Božom Petrovom i za HDZ je nastupila nova situacija. Kao što je objavljeno, Domoljubna koalicija prethodno je prihvatila sve zahtjeve MOST-a, a jedino razmimoilaženje odnosi se na regionalni ustroj države, čime se HDZ protivi nastojeći sačuvati županije i odbijajući regije, ali pristajući na evenutalno reduciranje broja županija. I prije samih izbora HDZ na čelu Domoljubne koalicije imao je prednost pred koalicijom Hrvatska raste, jer je ponudio reformski gospodarski paket izrađen u jednom njemačkom institutu, ali i po tome što je Tomislav Karamarko stalno najavljivao stručnu, dakle ne stranačku Vladu i čak upozoravao da stranačka iskaznica ne će više biti legitimacija za dobivanje unosnih funkcija. Tu se dakle MOST i HDZ ne razilaze. Očito je međutim da je Tomislav Karamarko pod pritiskom stare garde HDZ-a na čelu s glavnim tajnikom Milijanom Brkićem kojoj nikako ne odgovara reformski projekt MOST-a i koja još zagovara Karamarka kao premijera kao relativnog pobjednika izbora, jer bi u tom slučaju mogla s njime manipulirati.

S druge strane MOST nakon odustajanja SDP-a ulazi u pregovore s HDZ-om s ojačanom pozicijom, pa nema razloga da budu popustljivi prema zahtjevima HDZ-a. Sasvim je jasno da je najjači adut MOST-a njegovih preostalih 15 zastupnika bez kojih Domoljubna koalicija ne može formirati saborsku većinu od 76 zastupnika i izvesti zemlju iz sadašnje parlamentarne krize s puzajućom ustavnom krizom koju svojim postupcima režira Zoran Milanović. Pregovori MOST-a i HDZ-a pokazat će koliko su dvije strane odgovorne i koliko shvaćaju ozbiljnost situacije u kojoj se zemlja našla, što znači da se moraju lišiti maksimalističkih zahtjeva i dokazati da su interesi države iznad njihovih osobnih interesa. Naravno sve to u slučaju da se Zoran Milanović ne predomisli i u zadnji trenutak uskoči u tripartitnu koaliciju, jer se onda priča vraća na početak i na ulogu koju u takvoj situaciji treba preuzeti predsjednica Republike.

Vjekoslav Krsnik

 

1 comment

Odgovori

Skip to content