DAVOR GJENERO O PREGOVORIMA: Nije nemoguće da se opet dogode i neočekivani obrati

‘Predsjednica nastoji što je moguće više ubrzati proces.’

Okončan je današnji sastanak HDZ-a i Mosta na Trgu žrtava fašizma. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da će u novoj Vladi biti potpredsjednik s ovlastima zamjenika premijera ili zamjenik premijera dok je čelnik Mosta Božo Petrov kazao da će biti potpredsjednik vlade.

Inače, nešto ranije, o pregovorima HDZ-a i Mosta oglasio se i glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja koji je jasno rekao: Ako HDZ ne pristane na naše uvjete, idemo na nove izbore. U prvi plan, inače, Mostovci su “gurnuli” zahtjev da oni preuzmu Ministarstvo unutarnjih poslova. Iako su mediji sugerirali da na to HDZ neće pristati, Karamarko je danas rekao da se i o tome može razgovarati.

U postizbornoj “sapunici”, nagledali smo se raznih, nečekivanih, preokreta, pa je legitimno pitati se jesu li još neki preokreti mogući.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je sad u tijeku faza sastavljanja Vlade u kojoj su jasno i precizno definirani rokovi.

– Gospodin Orešković je od Predsjednice Republike dobivši mandat, dobio i obvezu da u roku od 30 dana, dakle do 22. siječnja, sastavi Vladu, definira njen program, osigura potpisivanje sporazuma među partnerima, zvao se on koalicijskim ili reformskim, te na kraju pred Saborom obrazloži i obrani svoj prijedlog. Budući da je danas 4. siječnja, niti mandataru, niti vodstvu stranaka koje formiraju koaliciju, nije ostalo mnogo vremena za osjetljiv posao u kome valja precizno definirati buduće odnose za četverogodišnji mandat, ističe Gjenero i dodaje.

– Iako se čini vjerojatnim da će Vlada biti formirana na vrijeme i da će prije isteka roka biti potvrđena u Sabor, nije nemoguće da se dogode i neočekivani obrati. Jedno se čini sigurnim – Predsjednica Republike nastoji što je moguće više ubrzati proces sastavljanja Vlade, pa se ne čini vjerojatnim da bi tolerirala bilo kakav dodatni rok, što joj Ustav doduše omogućuje, jasno će Gjenero.

Na naše pitanje kako komentira zahtjev Mosta za Ministarstvom unutarnjih poslova, odgovara.

– Čudi me da se rasprava najprije povela o personalnim rješenjima i o strukturi užeg kabineta. Racionalnim mi se činilo da se najprije otvori drugo pitanje – pitanje Zakona o Vladi i odnosu između ministara i uprava unutar ministarstava. Naime, Hrvatska je tijekom pristupnog procesa uspostavila strukturu usporedivu s onom u vladama europskih zemalja, u kojoj su uprave unutar ministarstava vodilo najviše pozicionirani državni službenici, ravnatelji uprava. Njih se biralo javnim natječajem, i nisu bili „državni dužnosnici“, nego su jedini politički imenovani u ministarstvima bili ministar i državni tajnik, odnosno u većim ministarstvima državni tajnici. Milanovićeva vlada se vratila na stari sustav, ponovno uvela pomoćnike ministara i dala im dužnosnički status, te time porušila strukturu autonomije javne uprave. Čini mi se da je prva reforma koju bi partneri morali usuglasiti povratak na stanje na kakvo smo se obvezali u pristupnim pregovorima. Takva struktura, u kojoj su ravnatelji uprava birani javnim natječajem, a mandat im se ne podudara s mandatom izvršne vlasti, osigurava da ministarstva djeluju i kad nema izvršne vlasti, kad nema ministra u kabinetu. Naravno, ravnatelje uprava valja birati prema kriterijima stručne kompetencije, a ne partijske podobnosti. Ova reforma čini mi se daleko važnija od toga tko će osobno biti ministar unutarnjih poslova. Pogotovo zato što valja osigurati autonomiju policije od politike, a ministar samo osigurava zakonito djelovanje službe i korektnu proračunsko poziciju svoga ministarstva. Ministar unutarnjih poslova ne smije se miješati u rad policije, a pogotovo ne u istrage koje policija provodi, naposljetku će Gjenero.

Inače, nakon današnjeg sastanka s HDZ-om, Božo Petrov nije htio precizirati koliko ministarstava želi Most.

‘Inzistirat ćemo na određenim ministarstvima za koja imamo stručne osobe. Bitno je na lijep način odraditi pregovore tako da bih ostavio taj dio otvorenim. Rekli smo za koje resore smatramo da imamo stručne osobe. Znamo da nam je važan resor MUP-a i pravosuđa. Želimo se obračunati s rak-ranama hrvatskog društva. Vjerujemo u potporu druge strane’

Izvor: politikaplus.com

Odgovori

Skip to content