Kako je jedan od ‘najvećih’ projekata SDP-a doživio potpuni debakl

Donosimo priču koja potkopava tezu vlasti na odlasku kako ostavljaju uređeniju državu nego prije četiri godine

Hrvatska birokracija koja je već godinama izvor frustracija za mnoge, na posljednjem primjeru pokazala je svu svoju neučinkovitost. Možda se nakon ovoga upitate je li Hrvatska uređenija država, ako uopće ima još ljudi koji u to sumnjaju. Projekt ‘e-građani’ koji je stožerni projekt još uvijek aktualne tehničke Vlade i kojeg su reklamirali za vrijeme izborne kampanje za naš novac, pokazao se potpuno neuspješnim. Kako drugačije nazvati situaciju u kojoj je osobi za prijenos vlasništva automobila trebalo punih devet sati, 300 kuna i puno živaca.

Redakciji se javio frustrirani 29-godišnji muškarac na kojega je otac htio prenijeti automobil putem Darovnog ugovora.

‘Odiseja’ je započela u 10 ujutro kod javnog bilježnika u zagrebačkoj Dubravi, gdje je stvar bila riješena za pet minuta uz naknadu od 47,5 kuna uz dvije kune za primjerak Darovnog ugovora iz Narodnih novina. Nakon toga uputio se na policiju u Heinzelovu ulicu gdje su mu nakon 45 minuta čekanja rekli kako mu treba potvrda od Porezne uprave da je oslobođen plaćanja poreza s obzirom da kao sin vlasnika automobila na to ima pravo. Tom prilikom platio je 35 kuna biljega i još 35 kuna nameta.

U Poreznoj u Novom Zagrebu odmah je došao na red, no tamo su mu rekli da je potreban rodni list, naravno – ne stariji od šest mjeseci, kako bi se dokazalo da je riječ o sinu vlasnika automobila. Otišao je u obližnju općinu gdje je nakon 20 minuta čekanja izvadio rodni list, s obzirom da su općine ipak umrežene. Tu je ostavio 20 kuna biljega i četiri kune za tiskanje.

Povratak u Poreznu prošao je bezbolno, da bi u Heinzelovoj ponovno na red čekao sat i pol vremena. I onda – novi šok. Grad Zagreb promijenio je ime ulice bez da je ikoga od stanara obavijestio, stoga su ga obavijestili da u policiju u Petrinjsku mora ići izvaditi novu osobnu s novom adresom.

Nakon trka u Petrinjsku, čekanja sat i pol u redu te 150 kuna za troškove izdavanja nove osobne i slikanje, vratio se u Heinzelovu gdje je nakon 45 minuta čekanja napokon procesuirao Darovni ugovor. Ipak, imao je sreće u jednom, da je zakasnio samo deset minuta, morao bi se vratiti drugi dan jer je radno vrijeme bilo do 19 sati.

Nakon devet sati hrvatske birokracije i ‘olakšanja’ za 300 kuna, Odiseja je završila. Toliko o uređenijoj državi.

Direktno.hr

Odgovori

Skip to content