LETICA O PRVOJ GODINI S PREDSJEDNICOM: Slijedi lakše razdoblje – od pozicije konflikta prelazi na suvlašće

Simpatiziram predsjednicu, djelomično zbog toga što je pobijedila bivšeg predsjednika koji je loše radio. Ona djeluje predsjednički i reprezentativno vodi vanjsku politiku, drži se ustavnih odredbi i koristi mogućnosti koje ima

O prvoj godini mandata predsjednice Republike Hrvatske razgovarali smo sa sociologom Slavenom Leticom, donosi portal Direktno.hr.

“Moj sud neće biti sasvim objektivan jer imam simpatije prema Predsjednici, a i zbog okolnosti što je pobijedila bivšeg predsjednika koji je loše radio. Pokazala je da djeluje predsjednički. To je vrlo važno, to znači imati svijest o odgovornosti prema položaju koji obnašaš, kaže se kod nas da je to čast, no to je prije svega velika obaveza, u postupcima, u gestama”, kazao je Letica.

Predsjednica je pokazala kako reprezentativno voditi vanjsku politiku, smatra Letica.

“Pokušala je, uz sugestije Zbigniewa Brzezinskog, reprezentativno voditi vanjsku politiku od isključivo balkanske, do srednjezapadnoeuropske. To proširenje nije do kraja artikulirano, ta povezanost zemalja. Prva godina na izmaku je vrlo dobro završila, s vrlo dobrim vođenjem postparlametarne potencijalne krize. Držala se ustavnih odredbi, koristila mogućnosti koje je imala i napravila vrlo diskretan pritisak na pregovaračke snage, u smislu da je odlučila da ako do šest sati popodne, mislim da je to bilo 23. prosinca, ne formiraju koaliciju da će raspisati nove izbore”, naglasio je Letica.

Od Kolinde Grabar-Kitarović očekuje da ispuni obećanje.

“Ono što ostaje ispuniti je da se dokaže da poznaje državnu mudrost da se ‘vola drži za rogove, a čovjeka za riječ’, a to je da će ispuniti obećanje da će se preseliti sa ‘čarobnog brijega’ bliže narodu. Prema meni idealna je lokacija Opatička 10. Ima sve pretpostavke, i sigurnosne i arhitektonske i povijesne, da tamo bude odlično sjedište predsjednika RH”, smatra Slaven Letica.

Lakše će joj biti kad ju Vlada Zorana Milanovića ne bude ‘kočila’, smatra Letica.

“Kad se sastavi nova Vlada, Predsjednici slijedi puno lakše razdoblje, sada će to biti suvlašće, javit će se ono što se naziva narcizmom malih razlika. Ono je bila pozicija konflikta, a ovo će biti pozicija suradnje. Imenovanje novih diplomata, konzula, mora vidjeti tko će joj biti ministar vanjskih poslova. Morat će definirati novu paradigmu na vanjskoj politici”, rekao je Letica.

Napomenuo je kako je Predsjednica odredila novu paradigmu u vanjskoj politici.

“Ona je prvim posjetama odredila je novu paradignu u vanjskoj politici. Bila je u SAD-u, Sarajevu, Njemačkoj, morala bi posjetiti i Rusiju, a koliko vidim ide i u Poljsku – to je važno, mislim i na posjet Auschwitzu, ali je to zanimljivo zbog naglog skretanja Poljske suverenoj politici. To se kod nas zove desničarska politika. To što se dogodilo u Poljskoj, Mađarskoj i u manjoj mjeri u Slovačkoj će se događati i u drugim zemljama. Kad god je konflikt između Rusije i zapada, onda dolazi do straha tih malih naroda da će biti pregaženi, pojedini, o tome je briljantno pisao Milan Kundera. Moramo redefinirati našu vanjsku politiku na svim područjima i čisto na simboličkoj razini. Ako pratite hrvatske nacionalne i elektronske medije – ne znate što se događa u Milanu ili Trstu, Beču, a sve što se događa u Beogradu je prvorazredna vijest. Ta se promjena mora događati u svijesti građana, to može imati važnu ulogu”, zaključio je Letica.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content