SIGURNIJI LETOVI: Izumio kapsulu koja spašava živote putnika u padajućem zrakoplovu

Autor izuma je Vladimir Tatarenko koji tvrdi da se kapsula izrađena od ugljikovih vlakana može sigurno spustiti na zemlju

Ukrajinski zrakoplovni inženjer Vladimir Tatarenko proteklih je tjedana izazvao burnu raspravu u zrakoplovnim krugovima, ali i široj javnosti predstavivši svoj projekt kapsule koja se odvaja od padajućeg zrakoplova i uz pomoć padobrana sigurno se spušta i na tlo i na vodene površine.

Tatarenko je godinama radio u kijevskom pogonu tvornice Antonov i stručnjak je za istraživanje uzroka zrakoplovnih nesreća te iz vlastitog iskustva tvrdi kako je uzrok pada zrakoplova najčešće ljudska pogreška.

– Ljudski faktor kriv je za više od 80 posto svih zrakoplovnih nesreća i u takvim slučajevima kapsula koju sam dizajnirao spasila bi tisuće života – objasnio je Tatarenko za ukrajinski Ain.ua. Dodao je kako je kapsula primjenjiva bez obzira na to što je uzrok pada zrakoplova, osim kada je riječ o eksplozivnoj napravi ili pogotku projektilom.

Katapultnoj kapsuli izrađenoj od ugljikovih vlakana potrebne su 2-3 sekunde da se odvoji od trupa zrakoplova, a pada brzinom od 8 m/s i uz pomoć ugrađenih padobrana posebnim sustavom spušta se na vodu na samonapuhavajuće plutajuće jastuke ili se prizemljuje na prigušnu platformu. Nakon što je video simulacije i funkcioniranja kapsule na YouTubeu gledalo više od 17 milijuna ljudi, a snimku preuzelo gotovo njih 300 tisuća, prve konkretne ponude dao je ukrajinski Antonov koji je zainteresiran za komercijalnu proizvodnju.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content