U SDP-u OTVOREN PRAVI RAT: Milanović sukobe s državne prenio na stranačku razinu

Stječe se dojam da Zlatko Komadina ima snažnu podršku: ‘Baza je pobijedila plemstvo’

Dan nakon maratonske sjednice Glavnog odbora SDP-a tenzije, u stranci koja je do jučer bila na vlasti, između dviju suprostavljenih strana, one koja čvrsto stoji uz aktualnog stranačkog šefa Zorana Milanovića te one koja traži promjene i želi da ga na čelu stranke zamijeni Zlatko Komadina, ne samo da se ne smiruju već su se i dodatno pojačale.

Protivnici Milanovića likuju jer su ga, tvrde, u subotu tri puta porazili – natjerali su ga da na 2. travnja pomakne rok za održavanje unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke, izvješće o izborima nije mu prihvaćeno već primljeno na znanje jer je nepotpuno, a spriječili su i njegov plan da se ubuduće delegate za stranačku izbornu konvenciju bira preferencijski.

– Baza je pobijedila plemstvo! A Milanoviću se obila o glavu ona njegova teza koju stalno ponavlja ‘da plemstvo obvezuje’ – rekao nam je jedan od najžešćih protivnika aktualnog predsjednika SDP-a.

Oštar Ranko
No, ni druga strana ne ostaje dužna. Ubrzo nakon završetka sjednice oglasio se Ranko Ostojić koji je ne birajući riječi napao Milanovićeve kritičare.

– SDP razbijaju pudlice koje se nikad nisu borili za socijaldemokraciju nego samo za svoju guzicu. Ne mogu vas ni gledati ni slušati… Ne mogu vjerovati da ste takva bijeda… Sram vas bilo. Niste niti salonski već obični lešinari – poručio je preko Facebooka bivši ministar unutarnjih poslova.

Međutim, u taboru Milanovićevih oponenata uvjereni su da je rasprava na Glavnom odboru, na kojem je, tvrde čak dvije trećine govornika kritiziralo šefa stranke, pokazala da stranačka baza želi promjenu vodstva.

– Opcije su dvije, ali je ishod samo jedan – Komadina – kaže jedan od Milanovićevih protivnika koji nas uvjerava da Komadina sigurno pobjeđuje. Osim toga, jedan od članova predsjedništva sklonih Komadini otkriva da Milanovića nisu branili ni neki odani bivši ministri, primjerice Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović. – Znakovito je recimo da na sjednicu nije došao Boris Lalovac, a sve vrijeme je šutio i Peđa Grbin – kaže naš izbor.

No, pristaše predsjednika SDP-a tvrde kako situacija i nije takva.

Stari šalabahteri
– Glavni odbor je iskonstruiran zahvaljujući ‘šalabahterima’ na izbornoj konvenciji prije četiri godine pa u njemu danas sjede i oni koji nemaju nikakvu stranačku bazu. Dva-tri jaka igrača iz zagrebačkog SDP-a našla su petnaestak takvih anonimusa koji su dizali galamu na sjednici. I sada ta glasna manjina želi prikazati da je u stranci većina protiv Milanovića. Takva igra nema uporište u stvarnosti – uzvraća jedan od članova Predsjedništva sklonih šefu stranke. -Da Komadina zaista ima takvu podršku kao što žele prikazati, pa zašto bi onda tražili da se unutarstranački izbori odgode za tri tjedna?! – upozorava.

Osim toga, dodaje, bilo je na sjednici istupa uglednih članova čije izjave nisu došle do medija poput Antuna Vujića koji je poručio da nije u redu Milanovića prozivati jer je igrao po pravilima Mosta i optuživati da nije uspio sastaviti Vladu s tom opcijom.

– A Obersnel je kritičarima Milanovića rekao neka prvo pogledaju u svoje dvorište odnosno svoje organizacije i kakve su rezultate ostvarili prije nego idu njega prozivati zbog gubitka izbora – otkriva naš sugovornik. Koliko je usijana bila gotovo 12-satna rasprava na Glavnom odboru pokazuje i podatak da je na kraju dana ostavku na mjesto predsjednika Izborne komisije koju obnaša već 11 godina dao Igor Dragovan, glavni tajnik stranke. Na to se navodno odlučio kad je shvatio da suprotstavljena strana ne bira sredstva kojima želi srušiti Milanovića. – Igor je bio ljutit jer druga strana laže, izvrće i podmeće. Želi im se suprotstaviti i spriječiti ih da takvim manipuliranjem članstvom preuzmu vođenje stranke.

Erupcija nezadovoljstva
Milanovićevi pristaše su, inače, najviše ljutiti na Rajka Ostojića, koji je u subotu i pokrenuo lavinu napada na stranačkog šefa. – Rajka je sasvim prebacilo. Ne bi me iznenadilo ni da on uskoro istakne svoju kandidaturu za šefa SDP-a – procjenjuje jedan od suradnika Zorana Milanovića. Međutim, SDP-ovci bliski Ostojiću tvrde da nema nikakve sumnje u njegovu podršku Komadini. – Rajko podržava Komadinu 100 posto i učinit će sve da pobijedi Komadina jer je subotu bila to prava erupcija nezadovoljstva! – tvrdi jedan od Ostojićevih prijatelja iz zagrebačkog SDP-a. Upravo je ta organizacija i pokretač bunta protiv Milanovića i organizatori su operacije kojoj je cilj da za nešto više od dva mjeseca Komadina postane novi čelnik stranke. – Protiv Zorana u subotu nisu govorili samo članovi iz Zagreba već i iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Bjelovara, Slavonije – nabraja jedan od članova zagrebačkog SDP-a. Tvrde kako je Milanović izgubio i potporu u Osijeku jer je na sjednicu došla samo Biljana Borzan.

SDP-ovci koji podržavaju Milanovića ljute se i na predsjednika Glavnog odbora Josipa Leku i kažu da nije želio ništa stavljati na glasovanje da se ne vidi kako je Komadinih pristaša tek šačica.

Komadina: Znam kako okupiti ljude, motivirati ih i pobijediti
Ne početku sjednice Glavnog odbora Milanović je podnio tek kratki izvještaj o izborima, ali se u raspravu uključio i nakon što je odslušao većinu govornika i to nakon Josipa Leke koji se također založio za “promjene u SDP-u”. Leko je inače odlučno stao na stranu onih koji su smatrali da s izborima u stranci ne treba žuriti. Onima koji su tvrdili da će dugačka kampanja naštetiti SDP-u navodno je poručio da je to hereza.

Milanović je pak, među ostalim rekao da novo izvješće o izborima nije potrebno jer će prava analiza biti upravo unutarstranački izbori. Priznao je da se mnogima zamjerio, ali i mnogima napravio usluge.

– Ne tražim sažaljenje, ali milost bih dao svakome – navodno je rekao. Njegov protukandidat Komadina je pozvao sve da zajedno izgrade jači SDP.

– Mi to možemo, vi i ja zajedno – rekao je Komadina koji smatra da je “najmanje bitno što je u stranci od 1990.”

– Bitniji su rezultati koji stoje iza mene i mog tima – rekao je te nabrojio da je četiri puta biran za župana i sve to vrijeme pobjeđivao za SDP u Primorsko-goranskoj županiji. – Kandidiram se jer znam kako pobijediti, okupiti ljude i motivirati ih – naglasio je te poručio da ‘vodstvo stranke mora slušati svoje članove i javnost, uvažavati kritike, umjesto da ih gura pod tepih’. Time se samo nadovezao na kritike koje protivnici Milanoviću najviše zamjeraju – okruživanje poslušnicima, odvajanje od stranačke baze, neuvažavanje lokalnih organizacija… što je sve u konačnici, smatraju, pridonijelo gubitku izbora.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content