VELIKI INTERVJU-OREŠKOVIĆ: Nisam za devalvaciju kune, dat ću blagosloviti Banske dvore…

Prvi put otkako je postao novi hrvatski premijer, Tihomir Orešković dao je televizijski intervju i to RTL-ovoj reporterki Nataši Božić.

Orešković je u petak kasno navečer preuzeo funkciju predsjednika hrvatske Vlade, a već je dan kasnije okupio cijeli kabinet na sastanku.

Na pitanje je li on šef ili će tu ulogu preuzeti Karamarko i Petrov, Orešković kaže: “Ja se nadam jednom timskom radu. U ovih mjesec dana otkad smo počeli surađivati dominira pozitivan duh. Imam političku podršku od Karamarka i Petrova i vjerujem da ćemo ići kao jedan novi tim iduće četiri godine voditi državu u pozitivnom smjeru”.

Gospodine Oreškoviću – jeste li Tim ili Tihomir?

– Ja sam i jedno i drugo, ali me svi prijatelji zovu Tim.

Jeste li u tri sata prihvatili mandat?

– Ja već godinu dana razmišljam o tome kako pomoći Hrvatskoj, stoga ne bih rekao da se radi samo o tri sata. S Karamarkom i Petrovom ću kroz timski rad to i postići.

Znači, trojica na vrhu, a ne jedan?

– Jedan je premijer, ali važan je timski rad. I zato mi je važno da imam njihovu podršku.

Što je s Vijećem za suradnju, je li to paralelna vlada?

– Meni je to kao čovjeku iz biznisa normalno, tamo bih često imao sastanke gdje bismo nešto zajedno diskutirali i komentirali. Zakone ćemo, jasno, donositi u Saboru. To će pomoći da predamo kvalitetnije zakone u Sabor.

Što ako to tijelo odbije neki zakon koji smatrate važnim?

– Opet isto, to ćemo prodiskutirati i pokušati naći najbolje rješenje.

Što je s područjima izvan financija i gospodarstva, hoćete li to prepustiti drugima?

– Ne, iako su ovo moji fokusi, sudjelovat ću i u drugim portfeljima i pratiti njihov rad.

Imenovanje Zlatka Hasanbegovića kao ministra kulture – što mislite o tome?

– Mislim da su komentari na njegov račun prestrogi, a njegove izjave izvučene izvan konteksta. Smatram da je gospodin Hasanbegović uvjereni antifašist.

Kada možemo očekivati proračun?

– Već sam tražio od ministara da do srijede snime status u svojim ministarstvima u vezi proračuna, konkretne brojeve imat ćemo do kraja ožujka. Ministar Marić i ja već smo prolazili kroz neke brojeve i gledat ćemo gdje možemo pojačati ili smanjiti resurese i poboljšati efiksanost.

Hoćete li smanjiti i plaće i mirovine?

– Nećemo nikome uzimati, naš je fokus da smanjimo javni dug. Moramo naći novce tako da u funkciju stavimo mrtvi kapital, u kojem postoji veliki potencijal.

Jeste li za devalvaciju kune? Jeste li zato stavili veto na Lovrinovića?

– Nisam za devalvaciju kune, a kandidate smo odabrali po njihovim kompetencijama.

Gdje ste bili 1991.?

– Završio sam magisterij u Kanadi te posjetio Zagreb, a potom sam otišao vidjeti i svoju braću koji su bili na frontu.

Jeste li služili vojsku?

– Nisam.

Što je s registrom izdajnika?

– Nećemo se na to uopće fokusirati.

Što je s optužbama o krađi mandata?

– Nisam bio uključen u taj proces pa ne bih komentirao.

Koliko vas je prije dolaska na poziciju zanimala politika u Hrvatskoj?

– Zanimala me, glasao sam na izborima, a dok sam bio u Plivi upoznao sam mnoge političare i biznismene.

Orešković za HRT: ‘Teško mi je bilo slušati rasprave o ustašama i partizanima u Saboru’
Novi premijer dao je intervju i HRT-u, za koji komentirao predstojeće reforme u državi te naglasio da neće biti toliko bolne, tj. da neće biti ‘dolina suza’, kakvu je zazvao Ifo institut.

– To je dobar, zaokružen projekt, ali nećemo sve iz njega koristiti. Naš je prvi fokus na vanjski dug Hrvatske – rekao je Orešković.

Treba li u Hrvatskoj smanjiti prava radnika i socijalna prava?

– Apsolutno ne. I surađivat ću sa sindikatima, oni su mi bitni partneri u reformi koju želimo provesti.

Porez na nekretnine?

– Ukratko – uvest ćemo ga. Tu se više radi o nekretninama koje nisu u funkciji i koje treba ‘aktivirati’.

Što je s kreditima u švicarskim francima?

– Pa moram se prvo susresti s guvernerom HNB-a Vujčićem, a tu su i sudski procesi koji trebaju završiti. Mislim da će zasad tečaj ‘švicarca’ ostati zamrznut.

Je li vaš nedostatak političkog iskustva problem?

– Ne, ja mislim da je to čak i prednost. Učit ću uz rad, a mislim da me taj ‘politički’ dio neće kočiti. Mislim da me ni ideološke teme neće izbaciti iz takta, već ću fokusirano provesti reforme – rekao je Orešković i ponovio da je ministar kulture uvjereni antifašist:

– Moj stav, stav Zapada je jasan, fašizam i komunizam dva su velika zla. Nadam se da je svima to jasno. Čuli smo se ja i Hasanbegović, i njegov stav je jasan, on je antifašist.

Što je s eventualnom krađom mandata na izborima?

– Ako postoji nekakva sumnja, to bi trebalo ispitati.

Što je s pravama nacionalnih manjina?

I ja sam u Kanadi bio manjina te sam apsolutno uvjeren koliko su važne – podržat ću njihova prava, jer je su manjine bogatstvo države.

Je li vam hrvatski jezik problem? Učite li ga, razumijete?

Pa u Saboru sam razumio većinu toga, a teški dio mi je bio onaj vezan uz ustaše i partizane, a ne sam jezik. Ali trudit ću se popraviti svoj hrvatski, to mi je jedan od ciljeva.

‘Dat ću blagosloviti Banske dvore’
Premijer je dao intervju i za Novu TV, u kojem se između ostalog osvrnuo na blagoslivljanje prostorija ministarstava i Vlade.

Od subote ste u Banskim dvorima, kakvi su prvi dojmovi?

– Prvo mi je velika čast uopće biti tu, tu je kultura, tu je bogatstvo hrvatskog naroda i jedva čekam krenuti raditi za svoj narod.

Krenuli su danas s radom i vaši ministri, pa je ministar branitelja blagoslovio svoje ministarstvo, što vi kažete na taj potez?

– Svi znaju da sam radio za Tevu, to je izraelska firma, često sam bio u Izraelu i tamo ima jedna prekrasna tradicija, kada se novi ured otvara, blagoslove taj ured i meni je to prekrasno. Tako mislim da je i ovo jedna prekrasna katolička tradicija i ja to tako gledam.

Jeste li vi blagoslovili Banske dvore?

– Nisam.

Budete?

– Budem.

Prema istraživanju Nove TV imate dobar start, ali građani vjeruju da je ključne odluke donosio i da će donositi Tomislav Karamarko, jesu li građani u pravu?

– Vidio sam te ankete i prvo bih se htio zahvaliti svim građanima Hrvatske za podršku i ja se nadam da ću kroz svoj rad i rad ove Vlade pojačati te rezultate. Mi smo jedan tim, gospodin Karamarko, Petrov i ja, mi smo tim i zadnjih mjesec dana radimo zajedno, formirali smo Vladu, dobili smo podršku od Sabora i tako da ćemo zajedno ove četiri godine raditi i voditi Hrvatsku u bolju budućnost.

Čija će biti zadnja?

– Mi smo tim i komzultirat ćemo se, ali ću ja kao premijer biti uključen u svaku odluku, a opet ja kao timski čovjek koji je radio u biznisu, meni je bitno imati savjetnike i input od ljudi koji imaju iskustva.

Ali ćete i presjeći kada treba?

– Ja sam do sada, kada je trabalo, davao svoj input koji je vrlo snažan i korektan, ali isto tako ja uvijek tražim tu jednu konzultaciju i debatu, a mislim da se na taj način uvijek donese jedna bolja odluka.

Kako ste odabrali ministra pravosuđa koji je sudac Općinskog suda u Metkoviću. Zašto smatrate da on ima reference da bude ministar tako teškog resora?

– Meni nije bitno je li netko iz Metkovića, Rijeke ili Zagreba, meni je bitno da je čovjek spreman uvesti reforme i ja sam kod ovog čovjeka osjetio neki pozitivan duh i da hoće neke pozitivne reforme uvesti. Bitno je imati takve ljude u ovoj Vladi.

Pred vama je donošenje proračuna. Gdje će se prvo rezati?

– Jučer smo ministar Marić i ja četiri sata bili zajedno, gledali smo po resorima, mislim da imamo mogućnosti, negdje ćemo malo smanjiti troškove i rashode, negdje ćemo malo podići.

Možete li malo biti konkretniji, gdje?

– Recimo zdravstvo, tu je nabava recimo koja može biti efikasnija.

A što je sa školstvom i znanosti?

– Školstvo ne bih sada komentirao, jer je školstvo jedan vrlo bitan resor. Slažem se da tu trebamo uvesti reforme, da se promijeni način obrazovanja i da možemo uvesti novi kurikulum i pojačati taj segment i to je vrlo bitno za budućnost. I da ustvrdimo na koji način možemo surađivati s gospodarskim sektorom.

Znači kurikulum ide dalje?

– Mi ćemo uvesti jedan korektan koji će na kraju biti dobar kurikulum za budućnost Hrvatske.

Hoćete li smanjivati PDV?

– Mislim da je moj stav o PDV-u vrlo jasan, Hrvatska je treća u Europi, ako ne i na svijetu po sivoj ekonomiji, i dok je naša siva ekonomija ovako visoka, mislim da nećemo skoro smanjivati PDV. Ali kroz dvije godine mogli bismo početi razmišljati o tome na koji način možemo smanjiti PDV.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content