DNO DNA – DOBRODOŠLI U VIJESTI ZA MALOUMNE: Dnevnik HRT-a kao vrhunac medijske manipulacije!

Rijetko pratim vijesti na našim televizijskim kanalima, ali danas u podne, nažalost, pogledah one na HRT-u. I odmah sam zaključio da neću nikad više. Udarna vijest bila je da USKOK opet proganja ‘klan Mamićevih’ zbog pronevjere milijuna za koje su oštetili nogometni klub Dinamo. Uz spominjanje članova obitelji Zdravka Mamića bilo je sintagmi poput ‘zločinački pothvat’ i sl. Sve to prati brižna maska koju Stipe Alfier, voditelj dnevnika, postavi prije nego se pojavi pred kamerama.

Nakon ove prve vijesti kreće prava manipulacija. Nije da je do ovog trenutka nije bilo, ali tek sad dolazi ono partiji najslađe. Naime, sljedeća vijest zoran je pokazatelj zašto postoje mediji, odnosno pravi je primjer medijske podlosti i manipulacije. O čemu se radi? Čim je završio prilog o Mamićima, na ekranu se pojavljuje predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović. Njezino odlučno kretanje pred kamerom prati zabrinuti glas musavog Stipe, koji pun brige govori o smjeni ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije SOA-e, Dragana Lozančića. Za njega inače znamo da je smijenjen (još ne, ali nadamo se da će odluku o tome potpisati i premijer), između ostalog, jer je predsjednicu protuzakonito prisluškivao dok je bila u društvu baš s Mamićem. Pritom je nije obavijestio, a prema medijskim napisima, snimljene materijale uručio je Milanoviću… Stipinom zabrinutom glasu pridružuju se, slikom i tonom naravno, Sanja Sarnavka i nekakav Gordan Bosanac, inače obadvoje aktivisti udruga koje se za svu štetu koju nam nanose redovito servisiraju našim novcem. Njih dvoje se, mašući rukama i u jadu lomeći prste, snebivalo nad odlukom Predsjednice. Čudili su se, valjda, što svekolika javnost dopušta takvu diktaturu. Valja kazati da je u eter puštena i jedna, a možda čak i dvije rečenice gospodina Nikole Brzice, člana Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike. To je, naravno, napravljeno da bi naivni stekli dojam nekakve demokratičnosti i objektivnosti.

Valjalo bi postaviti pitanje tko je ta Sarnavka pa da se poziva da bilo što u Hrvatskoj komentira, a onda se još pušta u dnevniku nacionalne televizije. A tko je, dovraga, sad taj Bosanac? I što nam on ima komentirati? Nije baš da o njima nismo nimalo informirani, ali objektivno govoreći i jedno i drugo su nekompetentni za bilo što osim za odrađivanje zadane partijske zadaće.

Bilo kako bilo, prilog je napravljen tako da ispadne da se Predsjednica druži s najgorim kriminalcima u Hrvatskoj, a da potom, kao da je bez zrna soli u glavi ili kao da je diktatorica najgore vrste, neopravdano daje otkaz časnom i zaslužnom državnom djelatniku Lozančiću.

Nakon ovih bisera na ekranu se pojavljuje još veći. Naime, pokaza nam Stipe slikovni isječak dijela facebook profila bivšeg ministra Marasa. Maras nešto komentira, valja gluposti i, kao obično, pokazuje koliko je nepismen. Čime je to zaslužilo da se nađe u dnevniku nacionalne televizije? A možda to baš i priliči onima koji je još gledaju?!

A onda je uslijedio vrhunac: citira se nekakav članak, ili intervent s jednog portala koji ima, kažu upućeni, pet milijuna razloga da se zdušno svrstava uz politiku koja je i Stipu dovela tu gdje je danas. Radi se, naravno, o citiranju nekave poruke s portala Index.hr. Mi se moramo upitati: kome je u Hrvatskoj važno što piše index.hr. i što misle njegovi novinari? Mogao je Stipe kad je već to objavio, čisto zbog objektivnosti, natuknuti štogod i o međusobnom odnosu gazde indexa i poreza.

Sve ove vijesti išle su u slijedu jedna za drugom. I tako je prošlo pola dnevnika, a Stipe se odmah potom okrenuo događanjima u svijetu. Čini mi se da je prva međunarodna vijest bila iz Sjeverne Koreje…

A što na kraju kazati? Sjeverna Koreja je mila majka za ove.

NIKOLA MILANOVIĆ

2 comments

  1. Mladen Barakovic

    Bisanac je Jos jedan Zokijev cmarni ugruscic.nanjusim ih nadaleko

Odgovori

Skip to content