HASANBEGOVIĆ: Riječ je o montaži, ovo poprima obilježja ludila

– Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati – negirao je optužbe za poziranje s kapom s ustaškim obilježjima ministar Hasanbegović, prenosi N1.

No, urednik tjednika Novosti kaže kako nema nikakvih sumnji da je fotografija koju su objavili autentična.

– Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom apsolutno je autentična. Njena autentičnost je nedvojbena. Fotografija je nastala na splitskoj rivi 1996. i objavljena je u časopisu Nezavisna država Hrvatska, koji postoji i u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci, pa se tu fotografiju može i tamo pogledati. A taj časopis glasilo je Hrvatskog oslobodilačkog pokreta i ime Zlatka Hasanbegovića nalazi se u impresumu tog časopisa jer je on s njim surađivao, pisao je za njega tekstove – kazao je za Večernji glavni urednik Novosti Ivica Đikić.

Nema ostavke

U izjavi za portal Dnevnik.hr ministar je rekao kako mu je žao ‘jer ovo poprima obilježje ludila’.

‘Meni je na prvi pogled jasno da je netko intervenirao na fotografiju. Sjećam se ovog događaja, ali fotografiju prvi put vidim’, rekao je.

Na pitanje o mogućoj ostavci, Hasanbegović kaže: Zašto? Zbog fotografije s dvoje hrvatskih vojnika iz 1993. godine?’

Oglasio se i SDP

Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako pozira s kapom koja nalikuje ustaškom uzburkala je hrvatsku javnost. Reakcije iz vladajućih stranaka još uvijek nema, Hasanbegović tvrdi da je cijela priča izmišljena i namještena, a očekivano, u SDP-u traži hitne odgovore. Najjača oporbena stranka oglasila se preko Twittera i u roku tri minute odaslali su dvije poruke. U prvoj su napisali ‘Ukoliko su predmetne fotografije i tekstovi autentični, tada ministar mora snositi posljedice i premijer mora reagirati’. Druga je sličnog sadržaja: ‘Tražimo hitno očitovanje ministra Hasanbegovića o objavljenim fotografijama i tekstovima u Novostima’.

Kapa je HOS-ova?

Izvori bliski Hasanbegoviću tvrde da je današnji ministar te 1996. zapravo pozirao s kapom koju su tada nosili pripadnici HOS-a (Hrvatskih oružanih snaga), koji su se 1991. borili u Domovinskom ratu, a 1992. integrirani su u Hrvatsku vojsku.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content