MARIJO POPOVIĆ: IVO BALDASAR– gradonačelnik bez oporbe

Čitajući naslov vjerojatno se pitate što on znači odnosno koji je njegov smisao. Drage moje Splićanke i Splićani stvar je vrlo jednostavna i svakome tko želi vrlo razumljiva. Radi se o tome da je politika nažalost vrlo pokvarljiva stvar i da je ona zaista umijeće (ne)mogućega. Prijeđimo konkretno na naslovni tekst i ono što je bit mojega razmišljanja.

Naime, gospodinu Ivi Baldasaru (predsjednik SDP-a Split) uskoro će biti tri godine da je na čelu grada Splita, drugog grada po veličini u RH , ali prvog po mnogo čemu. U više od 1000 dana obnašanja ove (ne)časne dužnosti gradonačelnik Splita za svoj grad i njegove građane gotovo pa ništa pozitivno nije učinio. Politikanstvo,uhljebljivanje nesposobnih partijskih kadrova, nepotizam i populizam najblaže su riječi kojima se mogu opisati nepune tri godine vladavine Ive Baldasara.

Uz ove riječi svakako treba pridodati i neznanje, nestručnost, nebrigu i nesnalaženje u vremenu i prostoru odnosno dužnosti na koju je izabran. Umjesto da služi građanima i pokušava riješavati barem njihove osnovne egzistencijalne probleme (jer za nešto više ova vlast nema znanja) ova gradska vlast je isključivo okrenuta nekim drugim stvarima kao što je npr. projekt „Zaposlimo sve SDP-ovce u Splitu“. Možemo reći da je ovakav način funkcioniranja bio i kod svih dosadašnjih gradskih vlasti ali ne na ovakav krajnje očit, bezobrazno uvredljiv i besraman način. Međutim ovo je uvod u nastavak priče koja slijedi. Pitate se što odnosno kakva je reakcija politički, društveno i ideološki suprotstavljenih stranaka, udruga i pojedinaca u gradu Splitu na ovakav način vođenja grada.

Što su ti isti pojedinci i organizacije učinile da promijene ili zaustave ovakvo besramno vođenje grada? Nažalost moram ponoviti naslovne riječi te utvrditi da Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita nema čvrste, konstruktivne oporbe niti u Splitu postoji kritična masa koja svoje stavove na jasan i argumentiran način predočava splitskoj javnosti. Vratimo se nekoliko godina unatrag kada je na čelu grada bio Željko Kerum, osoba vrlo specifičnih karakteristika odnosno osebujnog karaktera. Volio ga netko ili ne, smatrali da je Zapadnu obalu napravio zbog hotela Marjan, da nije trebao dati posao prijatelju Livaji i sl. moramo priznati da je u njegovom mandatu gradska vlast, zahvaljujući ponajprije njegovim zamjenicima imala određenih pomaka u rješavanju nekih gradskih problema i projekata. Međutim, bit ove teme je nešto drugo. Sjetimo se da su svaki korak, pokret i riječ Željka Keruma medijski bili vrlo popraćeni i to na primitivan, uvredljiv i ciničan način.

Novinari su od svakog njegovog poteza stvarali kriminalca, dovodili ga u sukob interesa, dirali se u obitelj odnosno članove obitelji itd. Političari i političke stranke koje tada nisu bili u koaliciji sa Željkom Kerumom zadavali su vrlo niske i jeftine udarce, najčešće vrlo osobne naravi. Civilne udruge, „istaknuti“pojedinci, borci za ljudska i manjinska prava, zeleni, crveni i plavi, svi su oni redom kritizirali rad i poteze Keruma. Nije mi namjera prikazivati Željka Keruma kao sveca jer smatram da je mogao mnogo bolje odraditi i više dati u svom mandatu ali želim da se neke stvari jasno i glasno kažu. I Kerumovi prethodnici imali su sličnu situaciju u gradu. Mediji, političke stranke, civilne udruge i udruženja i svaka druga oporba bila je glasna prema dosadašnjim gradonačelnicima i nije im dala da rade kako hoće.

To je poželjno, dobrodošlo i nadasve potrebno jednom razvijenom društvu kakvo težimo biti. Nažalost, sadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar radi što hoće, kako želi i kada mu se prohtije, a sve to prolazi bez jasne i argumentirane kritike te ne postoji kritična masa koja bi rekla „dosta“ tom i takvom načinu funkcioniranja. Ne vjerujem da svi misle da Baldasar savršeno upravlja gradom; ne vjerujem niti da se ljudi boje izreći svoje viđenje i stavove o vođenju grada; također ne vjerujem niti da svi ti novinari, političari, istaknuti pojedinci i udruge imaju određenu osobnu korist od ovakvog vođenja grada. Ali ostaje nam svima da se zapitamo zbog čega je to tako, tko je odgovoran za to i što mi kao pojedinci možemo učiniti da se nešto promijeni.Ovo što sada imamo jest presedan u povijesti grada Splita; da gradonačelnik nema čvrste, konstruktivne oporbe koja će na jasan i argumentiran način iznijeti sve ono loše(toga je mnogo) što radi i što je uradio u ove nepune tri godine.

Po svemu sudeći najžešću oporbu Baldasar ima u redovima SDP-a što je najbolje pokazao primjer kada su mu se stranačke kolege usprotivile prilikom najave povećanja prireza. Baldasaru ostaje još nešto više od godinu dana mandata i krajnje je vrijeme da ga krenemo upozoravati na greške koje čini jer možda čovjek toga nije niti svjestan.

Marijo Popović/HUB

Odgovori

Skip to content