MARKOV TRG – ARALICA KOD M. JURIČA: O četništvu, Mirjani Rakić, pravoslavlju…

Ovih dva tjedna bilo je osobito teško za mene i televiziju Z1, ali hrabro smo podnijeli ovaj apsurd u medijskom i političkom prostoru, kazao je Jurič

Gost u prvoj emisiji Markov trg na Z1 nakon zabrane bio je književnik Ivan Aralica. Razgovarali su o samoj emisiji Markov trg, zbog koje je televiziji Z1 bilo zabranjeno emitiranje na tri dana.

Ovih dva tjedna bilo je osobito teško za mene i televiziju Z1, ali hrabro smo podnijeli ovaj apsurd u medijskom i političkom prostoru, kazao je voditelj Marko Jurič na početku emisije, podsjetivši tako na skandaloznu zabranu rada televizije Z1.

Brzinski komentar na ovu zabranu?

“Kontaktirali ste me pred mjesec dana da vam dođem u emisiju, a kako nerado istupam na televiziji zamolio sam vas da to odgodimo, no kako se ovo dogodilo osjetio sam potrebu da zbog vas, televizije Z1, da se odazovem i da porazgovaramo. Ne s tendencijom uzburkavanja strasti nego da smirimo i da razložno o svemu govorimo jer nam je Bog to dao. Čak bih citirao svoju pjesmu Duša robova da nikakav progon ne treba čovjeka skrenuti s puta mira”, kazao je Aralica.

“Dužan sam gledateljima izreći da nisam pozivao na govor mržnje. Ono što sam napravio – ukazao sam na pojave četništva u SPC-u. Ukazivao sam na to i prije i nije se reagiralo. To me uplašilo. Usljedilo je izvješće SOA-e kako je zamijećen da su u Hrvatskoj aktivne pristaše četništva. Imali smo se prilike susresti s četništvom koje su radile što su radile. Pupovac je sazvao konferenciju na kojoj je rekao da ja nazivam Srbe četnicima. Što ja nisam napravio, nisam se referirao na Srbe. Krenula je žestoka hajka od raznih mutikaša”, dodao je Jurič.

Hoćete nešto dodati?

“Tim fenomenom četništva ja se ovdje bavim u ovoj knjizi. Ne govorim o tome, priča nije o tome, ali i ta pjesma koja je tu problematična ima u sebi dinarski motiv, počinje s Dinarom, i upravo iz tog razloga mogu nešto reći o tome. Da ste vi, Marko, ijednom riječju povrijedili pravoslavlje kao vjeru i Srbe kao naciju – ja večeras ne bih ovdje sjedio. Ali kako je vaš uvod sad bio na četništvo kao opasnost, ja se ovdje osjećam dužnim da nešto kažem. Ponavljam, niste povrijedili ni pravoslavlje ni Srbe.

Udaranjem na četništvo branili ste i Srbe kao naciju i pravoslavlje kao vjeru. Potvrda tomu je ovo što je uslijedilo. Kako sam mogao pročitati na licu gospođe Rakić u emisiji kod Stankovića, tamo su i mene spomenuli, pa mogu i ja nju, koju izuzetno cijenim i njoj je mjesto ovdje, ali donijela je krivu odluku. Krivo je procijenila. Drugi prilog ovakvog stava je izraz oca mitropolita. Za mene nije ništa izuzetno da se prekrsti i pokloni i u jednoj i u drugoj crkvi. Njegova je izjava korektna, ali sam priznaje da se našao u nezgodnoj situaciji, da to sam nije poželio. Dao vam je na neki način pravo što ste usmjerili na pojavu četništva. Gledajući prilog, vidio sam da se i on sam ustegao, da kao da je shvatio da pjeva nešto što ne bi trebao pjevati. Dopada mi se razložnost tog čovjeka kad govori da je vjera ono što spaja Hrvate i Srbe. Razjedinila nas je politika, politika kapitalističke Jugoslavije, a onda poslije komunističke Jugoslavije”, zaključio je Aralica.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content