Nekoliko činjenica koje treba znati o Povjerenstvu za neprofitne medije i odbjeglim umjetnicima

Dramski umjetnici koji su napustili strukovnu udrugu šutjeli su kad je Oliver Frljić grubo provocirao i spuštao zastavu na pola koplja na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, napisao je Gugo na svom facebook profilu.

NEKOLIKO ČINJENICA KOJE TREBA ZNATI O POVJERENSTVU ZA FINANCIRANJE “NEPROFITNIH” MEDIJA I DRAMSKIM UMJETNICIMA KOJI SU ODBJEGLI IZ STRUKOVNE UDRUGE
– Najmanje dvoje članova Povjerenstva za finaciranje neprofitnih medija, iako ćemo u nastavku vidjeti da i nisu bili baš sasvim neprofitni, bili su u teškom sukobu interesa. To znači da su odobravali novac medijima na kojima su i sami autori.
– Jednostavnim pretraživanjem googleove tražilice na portalu Libela otkrit ćemo tekstove koje je potpisivala Suzana Kunac, koja je kao članica Povjerenstva digla ruku za dodjelu 70.000 kuna tom mediju.
– Istom istraživačkom metodom ustanovit ćemo da na portalu H-alter postoje tekstovi koje je potpisala Mima Simić, članica povjerenstva koja je dala svoj glas za to da taj medij dobije 250.000 kuna.
– Ovakav sustav dodjele novca samom sebi nije slučajan. Naime, ovo Povjerenstvo imenovala je bivša ministrica Andrea Zlatar Violić kojoj je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo kaznu zato što je dodjelila sredstva Ministarstva kulture časopisu “Zarez”, kojeg je uređivala prije stupanja na dužnost.
– Iz ranije navedenog se vidi kako je riječ o dobro razrađenom sustavu pranja državnog novca u privatne džepove preko tobožnjeg sustava financiranja neprofitnih medija, koji ovako ipak postaju vrlo profitabilni za neke članove Povjerenstva za financiranje neprofitnih medija.
– U cijeloj ovoj priči riječ je i o kaznenom djelu trgovine utjecajem, što je opisano u Kaznenom zakonu RH, članak 295. st. 1., koji kaže: “Tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”
– Dakle, protiv odluke ministra kulture dr. Zlatana Hasanbegovića da razrješi ovo i ovakvo Povjerenstvo odlučilo je prosvjedovati 50-ak glumaca koji su istupili iz svoje strukovne udruge nakon što je njezin predsjednik, glumac Slavko Juraga odbio priopćenjem se uključiti u javni linč ministra.
– Tih 50-ak glumaca koji su istupili iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika zato što je predsjednik tog društva odbio politički se svrstati, predstavljaju oko 5 % ukupnog članstva udruge.
– U smislu umjetničke vrijednosti, radi se o dramskim umjetnicima koji su zaista puno radili i to najviše zato što su sudjelovali u nizu privilegiranih projekata koje je sukladno svojim kriterijima regionalnog povezivanja umjetnosti, financirao Hrvatski audio-vizualni centar.
– Dragovoljac Domovinskog rata, dramski umjetnik Slavko Juraga ostao je dosljedan u tome da se Hrvatsko društvo dramskih umjetnika ne smije miješati u političke sukobe i rasprave.
– Dramski umjetnici koji su zbog političkog prosvjeda napustili strukovnu udrugu, prigovorili su Juragi da je šutnja također politički čin.
– Dramski umjetnici koji su napustili strukovnu udrugu šutjeli su kad je Oliver Frljić grubo provocirao i spuštao zastavu na pola koplja na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Ante Gugo

Odgovori

Skip to content