O znanstveniku i vjerniku Šustaru i evoluciji gluposti u Hrvatskoj

Otvorena je sezona lova na hrvatske ministre. Osim Zlatka Hasanbegovića, na meti medija našao se novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar. Njegov prijestup: tvrdi da Bog može biti dizajner svijeta i da je pitanje evolucije otvoreno.

Ako niste šokirani, portal Index će vas informirati da biste (sa znanstvenicima) trebali biti. Šokantnost bi trebala biti toliko velika da bi ministar Šustar morao “dati ostavku ili pak prepustiti da ga premijer smjeni”. Jutarnji list nas pak informira da su Šustarove tvrdnje dokazano netočne i da on čini elementarnu logičku pogrešku argumenta iz neznanja. Osim toga, doznajemo da je čak i papa Franjo protiv stavova novoga ministra!

Međutim, jedina stvar oko koje bi čitatelj trebao biti šokiran jeste ignorancija koja stoji iza takvih tvrdnji. Krenimo od početka.

Precizno ugođeni članak

Predrag Šustar napisao je s Aleksandrom Golubović znanstveni članak “Znanost i religija kod Ruđera Boškovića“, koji je objavljen u Riječkom teološkom časopisu. U članku argumentiraju da kod Ruđera Boškovića možemo pronaći nešto poput zametka suvremenog teleološkog argumenta iz precizne ugođenosti svemira za život (fine-tuning argument) te da se znanost i religija barem u nekim slučajevima mogu podržavati (kao što je – tvrde – slučaj argumenta iz precizne ugođenosti). Znanost – zaključuju – ne daje konačno objašnjenje uređenosti svemira, što ostavlja prostor za Boga i religiju.

Sad, članak u pitanju nije najimpresivniji tekst koji postoji na tu temu.[1] Mislim da ključni termini ostaju nedovoljno razjašnjeni ili nedefinirani.[2] Postoje i semantički problemi[3] – premda ih se relativno lako dadne riješiti. Dio o odnosu znanosti i religije mogao je biti dodatno izbrušen, a opcije preciznije izložene. Trebalo je možda pojasniti razliku između God-of-the-gaps vrste argumenta i zaključka na najbolje objašnjenje. Mogla se jasnije istaknuti načelna neovisnost fine-tuning argumenta o uspješnosti evolucijskog objašnjenja biološke kompleksnosti. Moglo se daleko više potkrijepiti tvrdnju da naš svemir stvarno jeste precizno ugođen.[4]

Cijeli članak pročitajte ovdje

Odgovori

Skip to content