Tijelo svetoga Leopolda Mandića u Rimu

Povodom Jubileja milosrđa sutra, 3. veljače, u Rim će stići tijelo svetoga Leopolda Mandića, te će od 5. do 11. veljače biti izloženo u bazilici Svetoga Petra. Govoreći za našu radijsku postaju o karizmi svetoga Leopolda, pater Flaviano Giovanni Gusella, rektor Svetišta svetoga Leopolda Mandića u Padovi, prije svega je napomenuo kako su pape koji su ga proglasili blaženim i svetim – Pavao VI. i sveti Ivan Pavao II. – istaknuli njegovu dvojnu karizmu: to da je bio izvanredni, „herojski službenik Pomirenja“, a istodobno i prorok duhovnoga ekumenizma. Pater Leopold bio je učena, mudra i inteligentna osoba, ali ponajviše imao je veliko srce prema grješnicima – rekao je p. Flaviano.

Ono što pater Leopold može poučiti današnje ispovjednike, prema riječima rektora svetišta jest raspoloživost. Bio je u ispovjedaonici cijeli dan, od ranoga jutra do kasne večeri. Ako je nešto tražio od poglavara, bilo je to dopuštenje da ispovijeda i izvan određenoga vremena – kazao je p. Flaviano te istaknuo njegovu potpunu raspoloživost i vjernost svojoj službi i karizmi.

Danas brojni pokajnici – kako kaže papa Franjo u buli kojom je najavio veliki Jubilej milosrđa – katkada osjete potrebu i želju susresti i pronaći ispovjednika koji te čeka, koji te prihvaća, koji ne gubi strpljenje, i koji je spreman prihvatiti te poput Isusa Dobroga Pastira. Mislim da je to temeljno ponašanje ispovjednika – kazao je rektor.
Na novinarovo pitanje što sveti Leopold poručuje onima koji pristupaju ispovijedi, p. Flaviano je kazao da ih poziva na pouzdanje.

Poziva ih da imaju izvanredno pouzdanje u Boga koji je sama ljubav, praštanje, sposobnost za prihvat, nježnost, i koji ima veliku želju zagrliti nas kao svoju djecu. Nisu važni grijesi ni pogrješke. Bog vidi našu želju da se popravimo, promijenimo život, da se pomirimo. I to mu je dostatno – rekao je p. Flaviano.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content