Zanimljiv susret rektora Damira Borasa i Budimira Lončara

Umjetnički paviljon u Zagrebu u subotu je bio domaćinom nove izložbe iz ciklusa „Privatne kolekcije u javnoj instituciji“ na kojoj je predstavljena izuzetno kvalitetna zbirka poznatog odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Pažnju nazočnih u Umjetničkom paviljonu jednako je privukla ova zbirka koja sadrži gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena s kraja 19. i 20. stoljeća ali i jedan susret koji se događao na marginama te izložbe.

Radi se o susretu i polusatnom ugodnom ćaskanju rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa i posljednjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova i jednog od kreatora politike “regiona” Budimira Lončara.

Poznavatelji političke scene u Hrvatskoj skloni su vjerovanju kako je lobiranje za nastavak provedne sadržaja najveće SDP-ove podvale koja se zove reforma kurikuluma i držanje njezinih kritičara u medijskoj blokadi jedna od ključnih tema ovog razgovora.

Podsjetimo, rektor Boras je predsjednik Sinodalnog vijeća Starokatoličke crkve, male vjerske zajednice nepriznate od strane Vatikana i Rimokatoličke crkve, koju je prije 90 godina osnovao upravo njegov djed Marko Kalogjera.

Inače, majka rektora zagrebačkog Sveučilišta, Maja Boras Kalogjera, kći je osnivača HSC-a i sestra uglednog ekonomskog stručnjaka Dražena Kalogjere. Poznati glazbenici, pokojni Nikica Kalogjera i njegov brat Stipica, djeca su pak brata biskupa Marka Kalogjere.

Zanimljivo je kako je rektor Boras ovih dana, ničim izazvan, predložio i uvođenje ćirilice u hrvatske škole.

Glavni argument za taj bizarni prijedlog mu je to da bismo se kroz učenje tog pisma, kojim se dio Hrvata služio u srednjem vijeku, okrenuli prema budućnosti.

Upravo u nastavku Jovanovićevog kurikuluma kao i u bizarnom prijedlogu uvođenja ćirilice mnogi vide i “prste” Budimira Lončara koji ne prestaje s pokušajima lobiranja da u Ministarstvo kulture, kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja instalira sebi odane kadrove.

J. Zdunić/hrsvijet.net

1 comment

  1. Duško Bešenić

    Što više kockica mozaika,to je jasnija slika.Zahvaljujem na nekim informacijama koje su mi nedostajale,a sada sve postaje jasnije.

Odgovori

Skip to content