GOVOR SILVANE DRAGUN NA SVEČANOJ SKUPŠTINI HRVATSKE UDRUGE BENEDIKT

GOVOR SILVANE DRAGUN NA SVEČANOJ SKUPŠTINI HRVATSKE UDRUGE BENEDIKT I PREDSTAVLJANJU ZBORNIKA UDRUGE 2011.-2016.

Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji, članovi i simpatizeri Hrvatske udruge Benedikt. Ja sam sve srdačno pozdravljam i u ovom svom kratkom predstavljanju svojevrsnog almanaha udruge želim u prvom redu reći nekoliko riječi o Vidik festu i kulturnim aktivnosti u proteklom petogodišnjem razdoblju. Naime, od samog početka otkako vodim odbor za kulturu, javila se ideja da osim periodičnog predstavljanja knjiga organiziramo i osmislimo vlastite projekte u udruzi. Tako je nastala i ideja pokretanja Vidik festa, jedinstvenog kulturno aktivističkog festivala u gradu Splitu u cilju promicanja kulturne i duhovne obnove.

Nešto više o samoj manifestaciji koja se od 2013. uspješno organizira možete pročitati u samoj knjizi kao i na našim mrežnim stranicama. Tu također možete pročitati nešto više o svim kulturnim aktivnosti u proteklom razdoblju, a bilo ih je dosta, počevši od koncerta opernih solista 2011, okruglog stola o Sv. Dujmu, večeri dokumentarnog filma, večeri domoljubne poezije koja se svake godine organizira u sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, predstavljanja knjiga domaćih i stranih autora, prigodnih tribina, primjerice s prof. dr. sc. Ninom Raspudićem, fizičarom Davorom Pavunom i dr. Hrvatski aktivistički festival Vidik fest predstavlja krunu kulturnog rada udruge Benedikt i na njega smo jako ponosni. IMG_0016 2Festival je u protekle tri godine okupio znatan broj stručnjaka i intelektualaca na rasvjetljavanju gorućih problema hrvatskog društva, poput sociologa prof.dr.sc. Slavena Leticu, odvjetnika Zvonimira Hodaka, psihijatra prof.dr.sc. Gorana Dodiga, teologa prof.dr.sc. fra Ante Vučkovića, dr. Željke Markić i dr. Uz tribine i okrugle stolove, program festivala uključuje projekcije dokumentarnih filmova, humanitarni koncert, izložbe i prezentacije knjiga i to na različitim gradskim lokacijama. Ovdje smo pripremili prijedlog sadržaja ovogodišnjeg Vidik festa 2016′ koji počinje uskoro, od 4.04. – 8.4. 2016. Teme ovogodišnjeg festivala su nasilje i mladi, ekološko zbrinjavanje otpada, održivost zdravstvenog sustava, demografski i imigracijski izazovi pred Hrvatskom, komunalni i urbanistički problemi u gradu Splitu. Kao i svake godine, tako ćemo i ove godine, organizirati jednu humanitarnu akciju pod nazivom ”Nisi sam” za potrebe štićenika Udruge sv. Vinko Paulski.

Večeras bi na ovoj svečanoj skupštini željela reći nekoliko riječi o stvarima koje se tiču se ne samo članova udruge nego svih okupljenih.

Naime, dok razmišljam o društvenom angažmanu vjernika laika u suvremenom društvu Bog mi stalno šalje jedan lik iz Biblije kao uzor i poticaj otkako je počela Godina Milosrđa. Radi se o kralju Davidu. Još je Aristotel u svojoj Etici pisao da čovjek ne može voditi rat ni graditi mir bez umnih i ćudorednih kreposti. Te su kreposti potrebne državniku, ali jednako tako i novinaru, građanskom aktivisti, nastavniku, političaru, svakome od nas. Nije važno tko će se naći ispred kamere, a tko iza kamere, čiji će rad biti vidljiv, a čiji nevidljiv. Svako djelo učinjeno iz ljubavi prema bližnjemu jednako je vrijedno i potrebno u općedruštvenom razvoju. Svaki poziv je vjerovjesnički poziv i svakog vjernika Bog poziva da bude aktivan. Zbog čega je važno da osobito danas budemo aktivni i odgovorni?

Za razliku od kralja Davida koji je imao sve kreposti o kojima piše Aristotel mi danas živimo u krizi kreposti. Ne držimo ni do mudrosti, ni do poniznosti, ni do velikodušnosti, ni do solidarnosti. Društvena paradigma se radikalno promijenila. Ističu se druge vrijednosti, kao što su uspjeh, slava, moć i bogatstvo. Zato se često pitamo gdje je nestalo poštenje i pravednost? Gdje je nestao karakter? Govorimo li možda previše o društvu znanja i stručnosti, a sve manje o solidarnosti i odgoju za društvene kreposti bez kojih nema ni zdravog društva ni cjelovitog razvoja?

Posljedica te krize kreposti reflektira se u društvenoj inertnosti, besprerspektivnosti, duhovnoj mlakosti i mediokritetstvu, a upravo su to teme o kojima raspravljamo i na Vidik festu. Evanđeoske kreposti, vjera, nada i ljubav, kao da nam izmiču u društvenim vidicima premda znamo da se nijedna prava reforma ne može postići u stavu rezignacije, nesigurnosti i podijeljenosti. Zato ćemo na primjeru kralja Davida vidjeti kako je moguće s Bogom voditi ratove i graditi mostove mira. Vidjet ćemo kako je moguće gaziti zmije i krotiti zmajeve kao što piše u psalmu 91. Čuda su moguća i na društvenom planu ako Kristu damo prvo mjesto i iskreno povjerujemo da su u njegovim rukama Pravda i Milosrđe, naša sadašnjost i naša budućnost. IMG_0006 2

Stoga, draga braćo i sestre, nemamo vremena za čekanje. Nitko drugi neće odraditi naš posao za kojeg smo odgovorni. Nitko drugi neće umjesto nas izvući ovu zemlju iz krize. Dok mi spavamo, čekamo i premišljamo tko je najodgovorni i najpozvaniji nešto učiniti, vrag je sve aktivniji, sve poduzetniji. Jako mu se žuri posvađati ljude i narode, izbrisati povijest, izazvati sukobe, pomaknuti granice, uništiti kulturu i dobre običaje. Žuri mu se dekonstruirati zbilju i dehumanizirati čovječanstvo. Stvorio je svoju društvenu mrežu, svoje medije, organizirao svoju vojsku i paralelni sustav upravljanja. Velika bitka za duše je upravo počela. Zbilja, više nemamo vremena! Zbog svega što nam se događa na društvenom, kulturnom i političkom planu potrebno nam je jako civilno društvo. Ne mlako, ne mlitavo.

Potrebno nam je puno više ovako aktivnih udruga koje će razvijati kritičku svijest i poticati pozitivne društvene promjene. Otac Ante Gabrić je govorio ”Ne želim biti dim. Želim gorjeti i izgorjeti kao svijeća.” Slijedimo njegov primjer. Pođimo od sebe, jer od nas počinje ona promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Nema društvene katarze bez osobne katarze. Kakav je naš odnos prema bližnjemu, takav je naš odnos prema okolišu. Upravo o tome govori enciklika pape Franje Laudato Si koju toplo preporučam svim aktivistima i članovima udruge.

I na kraju vas želim ohrabriti da se ne bojite. Kralj David nas i danas može puno toga naučiti o tome kako se gradi društvo bez da se gubi bitka. Pogrešno je misliti da smo bespomoćni. Bog nam je otvorio vrata Milosrđa. Dao nam je i oružje i znanje da savladamo neprijatelja. A taj neprijatelj nije ”čovjek od krvi i mesa”, nego mračni duh ovoga svijeta. Stoga, draga braćo i sestre, ”opašimo se istinom i obucimo se u oklop pravednosti”kako kaže Sv. Pavao u poslanici Efežanima (Ef 6, 10-20), jer nismo pozvani na ropstvo nego na slobodu!

14.03.2016.

Silvana Dragun

Odgovori

Skip to content