NOVI OBLIK RATA: ‘Usamljeni vukovi’ su najopasniji

Na različite pozicije u Europi poslano je oko 400 boraca ISIL-a koji su međusobno povezani i trebali bi izvoditi ubilačke terorističke napade, slične onima u Parizu i Bruxellesu, piše AP.

Američka agencija navodi kako je mreža poluautonomnih ćelija već raspoređena po Europi i spremna je za napade.

I čelnik Europola Rob Wainwright upozorava kako napadi u Bruxellesu pokazuju da je mreža od 5000 terorista u Europi daleko opasnija nego što se strahovalo i prijetnja su mnogim zemljama EU-a.

Dr. Goran Žanko, stručnjak za međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost, “nada se da je svima jasno kako je prošlo svršeno vrijeme u kojem su se frontalno, tamo negdje, sudarale poznate suprotstavljene snage”.

– U ovom stoljeću su svjetski centri moći vodili ratove, tamo negdje, izvan svojih nacionalnih teritorija, no teroristički napadi o kojima učestalo svjedočimo govore nam da je “novo” bojno polje, na kojem se osjeća ugroza nacionalne sigurnosti, nacionalni teritorij, u ovom slučaju, europskih država. Znači da su se u odnosu na dosadašnju brzinu i broj terorističkih događanja te njihove posljedice kako na ljudske živote tako i naš način života trebale ozbiljnije, odnosno profesionalnije pozabaviti određene državne strukture – ukazuje dr. Žanko i naglašava kako teror nema nacionalnih granica.

Povećana siva zona

– U analizi terorističkih akcija uočava se kontinuum misli i djela. Napadi na sve druge kulture i vjere od pojedinačnih godišnjih napada na manji broj zemalja k učestalijim napadima u više zemalja uz tendenciju daljnjeg povećanja. Jačanjem ljudskih, financijskih i tehnološki opremljenim krijumčarskim kanalima za pretpostaviti je da se nakon Drugog arapskog proljeća povećala siva zona nepoznatog i teško predvidivog kako sigurnosno-obavještajnim službama tako i političkim elitama koje imaju utjecaj na proračunska sredstva, mjere i metode djelovanja te prilagodbu ili promjenu zakonske regulative kojom se daje manevarski prostor ovlaštenim službama. Službe, sukladno ljudskom potencijalu te opremi i financijskim sredstvima uz odobrenu suradnju s partnerskim zemljama imaju čast, ljepotu i prokletstvo zanimanja da u što kraćem roku dostignu moguće, ma koliko to neinformiranima izgledalo malo – kaže stručnjak za sigurnost.

Naš sugovornik ukazuje kako usko gledanje, prema kojem se terorizmu treba suprotstaviti samo sigurnosno-obavještajna zajednica i po nekima vojska, treba prevladati.

– Terorizam je višedimenzionalan. U Europi se ne smije zanemariti da je on proizvod kako pobornika islamskog fundamentalizma tako i usamljenih vukova koji su donedavno dominirali u analizama terorističkih napada. Usamljeni vukovi bili su pripadnici desnog ekstremizma, nacionalizma, pojedinci s naglašenim protuvladinim stavovima, pripadnici političkog ekstremizma i ne manje bitnog sloja građana s izrazom socijalne nemoći i kulturnim nerazumijevanjem, odnosno neuklapanjem u zapadni način života – ukazuje dr. Žanko, koji ističe kako je potrebno u hodu organizirati združene međunarodne snage koje bi uporabom dostupnog uz odobrene metode i postupke, transparentno dostizali veći sinergijski učinak na terenu.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content