OTKRIVENO SVE: Kako se razgranala hobotnica Hrvoja Hribara

HOBOTNICA HRVOJA HRIBARA I NJEGOVE NELEGALNE KOMISIJE – A kako hobotnica funkcionira? Tako da se komisija i dobitnici godinama izmjenjuju, a svi su u višestrukim sukobima interesa.

HAVC je ovih dana nenadano pomaknuo rok prijava za ljetni rok s 31. 3. 2016. na 28. 4. 2016. Što je tome uzrok? Rezultati jesenskoga roka još nisu objavljeni. Zašto rezultati još nisu objavljeni? Zato što su se rezultati znali mjesecima unaprijed i Dnevno.hr je to objavio 10. 3. 2016. (Pogledajte ovdje).

Tako je kod Hrvoja Hribara, HAVC-a i njegovih plaćenika nastala panika jer upravo prepravljaju rezultate da se baš previše ne poklope sa skorašnjim rezultatima zimskog roka. Nina Violić, Arsen Oremović, Vinko Brešan, Daina Oniunas Pusić, Vlatka Votkapić, Sara Hribar, Sonja Tarokić, Simon Bogojević Narath, Jasmila Žbanić / Aldo Tardozzi, Sergej Stanojkovski imena su na koje trebate obratiti pažnju jer će uskoro postati milijunaši, a u kvizu nikad neće trebati sudjelovati. Navodno će im se pridružiti i Arsen Ostojić, koji je neki dan zdušno u Dnevniku HRT-a branio Hribara, jer i on očekuje nešto za svoj film “Brijunska priča”, te Vanja Sviličić, poznatija kao supruga Ognjena Sviličića s projektom “Zatvoreno za javnost”. Ognjen Sviličić bio je u komisiji kad je Dalibor Matanić dobio svoj zadnji film.

A kako hobotnica funkcionira? Tako da se komisija i dobitnici godinama izmjenjuju, a svi su u višestrukim sukobima interesa.

Hrvoje Turković, član Upravnog odbora HAVC-a koji izabire ravnatelja HAVC-a, je i suprug redateljice Snježane Tribuson i otac Gorana Turkovića, koji je suvlasnik firme Šesnić Turković. Goran Turković je grafički dizajner već pet godina bez javnog natječaja svih HAVC-ovih publikacija i kataloga. Snježana Tribuson i tvrtka Kinorama su 2013. dobili 4.300.000,00 kn za njezin film ”Sve najbolje”. Umjetnički savjetnik (izbornik) je te godine bio Antonio Nuić.

Prije njega je umjetnički savjetnik za dugometražni igrani film bio Goran Tribuson, Snježanin brat, koji je na tom natječaju zbog sestre izašao iz komisije, a ušao je Antonio Nuić 2013., kojemu je Goran Tribuson prije toga odobrio za film ”Život je truba” 4.100.000,00, a on se 2013. revanširao obitelji Tribuson – Turković. I tako u krug, i tako u krug, ovo su samo neki od primjera… Da stvar bude još apsurdnija, u sazivu AV Vijeća HAVC-a je sjedio i Zrinko Ogresta, koji je na taj način sam sebi odobrio 3.700.000,00 kn za igrani film ”S one strane”. ”Odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava donesene su na 50. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 33. sjednica održana jučer, 4. rujna 2014. Hrvatsko audiovizualno vijeće na 50. sjednici odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Hrvoje Krstulović i Silvio Jesenković. (Pogledajte ovdje)

Trenutna komisija, tj. Umjetnički savjetnici za igrani film su Dalibor Matanić i Dean Šoša. Dalibor Matanić sve svoje igrane filmove radi s firmom “Kinorama”, što znači da je u ugovornim obvezama s njom. Kinorama svoje filmove prijavljuje na natječaje. Kinorama uvijek dobije najviše novaca na tim istim natječajima. Na prošlogodišnjem natječaju 2 od 5 koja su prošla su bila Kinoramina. “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličina (debitant u pedesetoj, skandal: Spremte se spremte četnici!) u iznosu od 3.200.000,00 kn i “Uzbuna na Zelenom vrhu” Čejen Černić u iznosu od 3.200.000,00 kn.

Spomenimo da je na istom natječaju prošao i njihov bliski prijatelj Danilo Šerbedžija s iznosom od 3.600.000,00 kn i to tek iz n-tog pokušaja s istim filmom i tek kad se dokopao predsjedništva Društva hrvatskih filmskih redatelja, zasjeo u razne komisije i odbore i dizao ruku po Hribarovoj direktivi.
Godinu dana ranije Dalibor Matanić također je odobrio 2 igrana filma Kinorami: “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić u iznosu od 3.000.000,00 kn, i “Comic Sans” Nevia Marasovića u iznosu od 3.200.000,00 kn. Dean Šoša, zaposlenik HRT-a, čime je automatski u sukobu interesa, osim što je po apsolutno nikakvim referencama Umjetnički savjetnik za dugometražni film, pritom još sjedi i u Vijeću HAVC-a. Dean Šoša je donedavno bio Hribarova glavna veza na HRT-u i čovjek koji je kod Gorana Radmana nedavno sredio Ugovor da HRT prisilno mora koproducirati sve one igrane filmove koje HAVC odobri, a ne one koje HRT sam izabere na vlastitom natječaju, iako pritom već uplaćuje godišnju naknadu HAVC-u za proizvodnju tih istih filmova, čime dolazimo do zakonski vrlo upitnog dvostrukog financiranja.

Napomenimo pritom da su sva ta Vijeća, umjetnička savjetovanja i Upravni odbori vrlo visoko honorirani. Donedavni povjerenik za dokumentarni film, Tomislav Mršić, također zaposlenik HRT-a, znači u direktnom sukobu interesa, sada je postao Umjetnički povjerenik za Razvoj scenarija i razvoj projekata TV djela. Mršić je poznat i kao redatelj fijaska zvanog “Kauboji”, čija supruga je producentica Suzana Pandek, koja ima firmu “Kabinet” koja isključivo radi reklame, a za koju “u fušu” radi i Hrvoje Hribar. (reklama “Sardina” : http://www.kabinet.hr/work.aspx) . Mršić je također Robertu Zuberu, svom HRT prijatelju nedavno dao nekoliko stotina tisuća kuna preko HAVC natječaja.

Sadašnja povjerenica za dokumentarni film je Ivana Fumić, Hribarova montažerka, koja nema nikakve direktne scenarističke i redateljske poveznice s dokumentarnim filmom. Referenca je da je Hribarova montažerka. Sadašnja povjerenica za eksperimentalni film je Sanja Grbin, producentica festivala 25fps, koji radi s Marinom Kožul, Hribarovom djevojkom, a festival se sve izdašnije i izdašnije financira od kad su postali par, čime je to direktan sukob interesa.

Redatelj jednog jedinog kratkog filma, Juraj Lerotić, je povjerenik za kratki film, ali radi za firmu Dane Budisavljević, Hribarove velike prijateljice i zagovornice koja je za isti film ” Dianina lista” na natječaju HAVC-a nagrađena duplim financiranjem ( dokumentarni i igrani), te izdašnim iznosom za Animafest) itd….

HAVC već godinama nema “financijskog savjetnika”. Hrvoje Hribar obnaša i tu dužnost. Što znači da on osobno odlučuje o visini iznosa za projekt koji “umjetnički savjetnici” odobre. Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC- a dvije godine je PROTUZAKONITO BIO SAMOM SEBI FINANCIJSKI SAVJETNIK nakon isteka mandata prijatelja Zorana Budaka – što je, naravno protuzakonito! Kada se to otkrilo, Hrvoje Hribar je otrčao u Ministarstvo kulture (koje je do sada uistinu bilo njegovo samoposluživanje za pokrivanje HAVC-ovih protuzakonitih radnji), pa je njemu kobna odredba u HAVC-ovom pravilniku, promijenjena u „može imati financijskog savjetnika“. Što znači da ne mora ako to isto obnaša Hribar. Naravno da je sada Hrvoje Hribar sam sebi financijski savjetnik. Na nesreću Hrvoja Hribara , Zakoni ne vrijede retroaktivno i to će sve uskoro morati doći na naplatu ako je ovo pravna država.

Kako je moguće da Hrvoje Hribar, čija privatna producentska tvrtka F.I.Z. d.o.o koja je u stečaju a koja je registrirana na adresu stanovanja njegove majke, ima sam samcat sposobnosti za raspodjelu 70+ milijuna kuna godišnje?!

Podsjetimo samo da do dana današnjeg nije razriješen misterij F.I.Z.-ovog tj. Hribarovog duga od 316 000 kn Krasu Gančevu za HTZ reklamu. Spomenimo pritom da Hribar godinama “u fušu” režira razne reklame, iako je ravnatelj HAVC-a.

CITAT IZ ČLANKA : ‘‘Iza “Ode radosti” ostao je niz afera: potrošeni milijuni na promociju s umjetnicom, nepodmireni računi, kaznene prijave, stečajevi… Hribar je u svibnju ove godine zbog tog posla “zaradio” i kaznenu prijavu koju je Državnom odvjetništvu podnijela stečajna upraviteljica tvrtke Planet B Mirjana Zuzija. Prijavu je podnijela protiv Hribara osobno te njegove privatne tvrtke F.I.Z. d.o.o. Tvrtka Planet B Krasimira Gančeva u međuvremenu je otišla u stečaj, a Hribar mu do danas, tvrdi stečajna upraviteljica, nije podmirio posljednju ratu ugovorenog posla. Kontaktirali smo Gančeva, ali odbio je razgovor na tu temu. Rekao je da sve sada vodi stečajna upraviteljica jer je tvrtka u stečaju. Nekad je Gančev slovio za najbližeg Hribarova suradnika, ali danas se “časte” prijavama, ovrhama.”

Predsjednici Vijeća HAVC-a Veri Robić Škarica mandat je istekao 27.3. 2012. Vera Robić Škarica je predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, dok je donedavni predsjednik HFS-a bio gore spomenuti Hrvoje Turković, a ona tajnica. Hrvatski filmski savez godišnje na natječajima HAVC-a dobiva milijune kuna.

Ona od tada PROTUZAKONITO PREDSJEDA VIJEĆEM I PROTUZAKONITO POTPISUJE ODLUKE! A zašto je to AV Vijeće važno? Pa zato što Vijeće imenuje Umjetničke savjetnike na prijedlog Ravnatelja HAVC-a, a oni biraju projekte. Isti redatelji i dobitnici natječaja i umjetnički savjetnici se već 5 godina samo vrte u krug.

Ukratko, u zadnje 4 godine ti nelegalno izabrani povjerenici, podijelili su više od 200 milijuna kuna javnog novca!

Jedina poštena i normalna stvar u ovom trenutku bila bi poništiti jesenski natječaj, i napokon dovesti stručnu komisiju kojoj je scenarij i dramaturgija zanimanje, a ne usputni hobi kao Hribarovim redateljima i prijateljima koji su apsolutno svi u sukobu interesa.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content