Tko “prisiljava” Oreškovića da pokuša zaštiti ključne aktere u aferi MIG-ovi?

Nekadašnjeg saborskog zastupnika Damira Kajina afera s remontom MIG-ova nije iznenadila. Tvrdi da je u posljednjih dana u javnost izašlo nešto o čemu se nije smjelo govoriti u vrijeme vladavine Ive Josipovića i Zorana Milanovića.

-O tome se govorilo 2013., ali Jutarnji 2014. o tome nije smio pisnuti kao ni ostali državni mediji, a kako se ne bi nanosila šteta tadašnjoj vlasti – smatra Damir Kajin, predsjednik Istarskih demokrata.

Činjenicu da se od 2010. godine nije moglo srvisirati 7-8 MIG-ova nikako ne smatra slučajnom.

-U 3 godine 1992., 93.,94. naoružala se hrvatska vojska (1991. gotovo nije imala ništa), a od 2010. ne možemo servisirati 7-8 MIG-ova (kanti) – upozorava Kajin.

Uopće ne dvoji da je temeljem ugovora o remontu i kupnji aviona MiG 21, vrijednom 132,9 milijuna kuna, koji je u srpnju 2013. godine u ime Hrvatske potpisao tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović “netko nešto dobio na ruke”.

-Jasno da je netko nešto dobio, kao što je jasno da ni DORH nije smio 2014. poput državnih medija intervenirati – smatra Kajin.

Međutim, znakovito je da u jeku afere oko MIG-ova aktualni premijer Tihomir Orešković tadašnjeg načelnika GS HV Dragu Lovrića želi imenovati na čelo Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ljubanić: Premijer Orešković u okružju osoba iz bivše vlasti

Analitičar HRsvijeta Vladimir Ljubanić nije uopće iznenađen činjenicom da se generala Dragu Lovrića želi vratiti u sustav i to na poziciju s koje bi mogao “kontrolirati saniranje vrlo izvjesne štete za cjeli tadašnji zapovjedni lanac”.

– Insiderski izvori bliski MORH-u tvrde da je u danima prije primopredaje dužnosti i umirovljenja general Drago Lovrić danima uništavao dokumente, pa i one koji se odnose na remont MIG-ova. Sada, nakon izbijanja afere, taj isti Lovrić želi se pozicionirati na novu dužnost kako bi s nove pozicije pokušao kontrolirati saniranje vrlo izvjesne štete za cjeli tadašnji zapovjedni lanac – od tadašnjeg predsjednika Josipovića, preko ministra Kotromanovića i njegovog pomoćnika generala Viktora Koprivnjaka, koji je određeno vrijeme bio i zapovjednik HRZ-a, pa sve do njega osobno kao Josipovićevog izbora za mjesto Načelnika GS HV – smatra analitičar Vladimir Ljubanić.

U nakanama premijera Oreškovića s generalom Lovrićem u novoj ulozi vidi nastavak ranijih aktivnosti s destrukcijom promjena u MUP-u i SOA-i.

– Premijer Tihomir Orešković u svojevrsnom je okružju osoba iz bivše vlasti. Stipe Bartulica i Davor Huić, dio su klana na čijem čelu stoji Josipoviću bliski pater Ivan Tolj, dok je Jakša Puljiz u Oreškovićev ured došao iz Milanović-Kotromanovićevog klana. Inicijativa za povratkom generala Lovrića na mjesto u sustavu s kojeg će kontrolirati štetu od afere MIG-ove samo je prirodni nastavak već ranije iskazane želje za ostankom Ostojićevih ljudi u MUP-u i Dragana Lozančića na čelu SOA-e – upozorava Ljubanić.

Osvrćući se na već skoro zaboravljenu ulogu generala Lovrića u prijevozu 126 gostiju Promocije Plus ističe kako je u tijeku “novi pokušaj stvaranja najpopularnijeg političara u Hrvatskoj”.

-Kome nije jasno o čemu se tu radi neka se prisjeti zapovjedi iz ožujka 2011. godine kada je, i unatoč protivljenju šefa HRZ-a generala Vlade Bagarića, general Lovrić osobno zapovjedio prijevoz helikopterom od Zagreba do Zaboka 126 gostiju Promocije Plus, odnosno agencije koja je od Ive Josipovića svojevremeno napravila najpopularnijeg političara u Hrvatskoj. Osobe koje su u tome sudjelovale sada su prigrlile Tihomira Oreškovića i obećavaju mu popularnost sličnu Josipovićevoj. Očito za uzvrat i on treba nešto za njih odraditi – zaključuje Ljubanić, dodajući da se upravo iz tog kruga očito pokušava opstrukcija istrage vezana za kontroverze oko remonta MIG-ova ali i mnogih drugih afera neugodnih za bivšu vlast.

Hoće li sve ovo preživjeti i koalicijska vlada Domoljubne koalicije i Mosta pokazat će dani koji slijede …

J. Zdunić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content