DONALD TRUMP: ‘S Rusijom možemo biti prijatelji’

Donald Trump održao govor posvećen vanjskoj politici: “NATO-ova misija je dotrajala, a s Rusijom možemo biti prijatelji”

Američki republikanski kandidat, koji trenutačno vodi u utrci pred stranačkim rivalima, Donald Trump, održao je jučer govor posvećen vanjskoj politici te je objasnio na koji način bi on vodio zemlju ukoliko postane predsjednikom.

Njegova ideja se fokusira, kako kaže, na “Amerika na prvom mjestu” konceptu. Za vrijeme govora dotaknuo se Irana, Izraela, ISIL-a, NATO-a i drugih tema.

“Moja vanjska politika uvijek će staviti interese američkog naroda i američke sigurnosti na prvo mjesto. To će biti osnova svake odluke koju ću donijeti. ‘Amerika na prvom mjestu’ biti će centralna tema moje administracije”, poručio je Trump.

Bliski istok
Po pitanju Bliskog istoka rekao je: “Naši potezi u Iraku i Siriji pomogli su u širenju ISIL-a. U isto vrijeme SAD nije učinio ništa da se pomogne kršćanima i trebali bismo se sramiti zbog toga. Učinili smo Bliski istok kaotičnijim no ikad prije”.

“Okaniti ćemo se izgradnji nacija”, istaknuo je te poručio kako je guranje demokracije Zapadnog stila na zemlje Bliskog istoka “opasna ideja”.

Kritizirao je Obaminu administraciju i približavanje Iranu ističući kako se nikada ne smije dozvoliti da Iran nabavi nuklearno oružje. Nadalje, Izrael je nazvao jedinom pravom demokracijom na Bliskom istoku.

NATO i Rusija
Po pitanju NATO saveza rekao je kako su njegova misija i struktura dotrajale te kako treba NATO koristiti za nove izazove kao što su radikalni islamski terorizam i masovne migracije. Između redaka se ovdje može iščitati kako Trump smatra da NATO više ne bi trebao biti anti-ruska alijansa što mu je danas očito još uvijek glavna misija.

“Želimo živjeti mirno i u prijateljstvu s Rusijom i Kinom”, rekao je Trump te istaknuo kako je i Rusija osjetila užase islamističkog terorizma – “Nismo stvoreni da bismo bili neprijatelji”, istaknuo je Trump po pitanju odnosa s Rusijom.

Izvor: advance.hr/glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content