NASTAVLJAJU SE NAPADI NA HASANBEGOVIĆA: Nova izmišljena ‘afera Zarez’

Nakon što je Novi list pokrenuo bespredmetni napad na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića oko lista La Voce del popolo, nastavili su se bezrazložni napadi, ovoga puta zbog odluke Ministarstva da više ne financira časopis Zarez. Zato što je istina drukčija: Zarez je trošio novac na tko zna što, a ako nije opravdano, mora novac vratiti u proračun, a ne iz njega dobivati.

Ministarstvo kulture je u svojem programu Potpora izdavanju časopisa, koji uključuje elektroničke publikacije, za ovu godinu sveukupno podržalo 106 programa s iznosom od četiri milijuna i 980 tisuća kuna. Novčanu potporu Ministarstva dobilo je 83 časopisa i 23 elektroničke publikacije, a odbijeno je sveukupno 45 programa, među kojima je 17 elektroničnih publikacija i 28 časopisa. No, tu nema Zareza, zbog kojeg je kao suvlasnica bila u sukobu interesa bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je sama, kao ministrica, listu u čijem je suvlasništvu, isplaćivala novac.

Odmah su počeli napadi lijevih medija i ostalih nekritičkih podržavatelja lijeve opcije. U Ministarstvu kulture direktno.hr saznaje kronologiju odnosa sa Zarezom, ali i razloge zbog čega nema potpore za taj list.

”Ministarstvo kulture redovito je podržavalo objavljivanje novina za kulturu – Zarez. Do 2013. godine izdavač Zareza Druga strana d.o.o. uredno je dostavljao financijska izvješća te su mu se i odobrena sredstva uredno isplaćivala. Za 2014. godinu Zarez nije dostavio privremeno izvješće u studenome, kako je prema ugovoru o korištenju sredstava Ministarstva bio obvezan učiniti. Nepotpuno izvješće o utrošenim sredstvima u 2014. godini dostavljeno je kasnije nakon požurnice, ali tražena dopuna izvješću kojom bi se opravdala sva isplaćena sredstva nije dostavljena”, objašnjavaju u Ministarstvu kulture.

Revizija rekla svoje

Tijekom 2015. godine u nalazu Državne revizije za 2014. godinu istaknuto je da Zarez nije svojim izvješćem opravdao isplaćena sredstva te je Revizija pokrenula postupak, o čemu je Ministarstvo kulture obaviješteno.

“Nakon požurnice dostavljeno je izvješće za 2015. godinu, ali tim izvješćem nisu opravdana isplaćena sredstva. Izdavač Zareza Druga strana d.o.o. obaviješten je o nepotpunom izvješću i zatražena je dopuna te povrat isplaćenih sredstava u državni proračun, ako dopuna izvješću ne uslijedi u zadanom roku”, kažu u ministarstvu.

Početkom 2016. godine Ministarstvo kulture pokreće pravni postupak za povrat isplaćenih sredstava u 2014. godini budući da potpuno i ispravno financijsko izvješće u skladu s potpisanim ugovorom o korištenju sredstava Ministarstva nikad nije dostavljeno unatoč brojnim požurnicama i opomenama.

“Zbog svih navedenih razloga te u skladu s propozicijama Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi i uputama za korisnike u kojima stoji da se sredstva neće odobravati korisnicima koji nisu ispunili svoje ranije preuzete obaveze prema Ministarstvu kulture te protiv kojih se vodi pravni postupak sredstva za izdavanje Zareza u 2016. godini nisu odobrena,” jasno su poručili iz Ministarstva kulture.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content