POČINJE VIDIK FEST 2016′ – POGLEDAJTE PROGRAM

Od ponedjeljka, 4.04.2016, do petka, 8.04. 2016. u Splitu će se održati 4. Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. VIDIK fest je festival koji promovira kulturni aktivizam, solidarnost, društvenu odgovornost i cjeloviti razvoj, a nastao je iz potrebe da se promijeni defetistička klima u hrvatskom društvu koja koči društveni razvoj.

U prve tri godine, Vidik-fest je okupio velik broj stručnjaka na rasvjetljavanju gorućih problema hrvatskog društva. Ni ove godine neće biti ništa manje zanimljiv.

Kao teme o kojima će se na različitim gradskim lokacijama govoriti su nasilje u medijima i nasilje među mladima, održivost zdravstvenog sustava, demografski i migracijski izazovi pred Hrvatskom, gospodarenje otpada, urbanistički i komunalni nered u gradu Splitu. Uz tribine, predavanja, projekcije dokumentarnih filmova, Vidik fest ima i humanitarni karakter. Ove godine u sklopu festivala organizira se humanitarna akcija ”Nisi sam” za socijalno najugroženije obitelji u gradu Splitu u suorganizaciji Udruge Vinko Paulski. Moto ovogodišnjeg festivala je ”od cjelovite ekologije do cjelovitog humanizma”. To je ujedno i središnja misao enciklike Laudato Si pape Franje.

I baš kao što papa Franjo ističe da je socijalna ljubav ključ istinskog razvoja, te poziva na ekološko i kolektivno obraćenje, i na Vidik festu se problemi hrvatskog društva nastoje sagledati u cjelini i pod širokim vidicima. Kao što nam je nužan ekološki sustav gospodarenja otpadom, tako nam je nužno i promijeniti mentalitet koji samog čovjeka proglašava otpadom.

Velika većina problema u društvu proizlazi iz nedostatka savjesti i odgovornosti.

PORAST NASILJA U DRUŠTVU I ODGOVORNOST

Upravo o tom nedostatku istinskih vrijednosti raspravlja se na ovom jedinstvenom aktivističkom festivalu. Jedan od najočitijih primjera poremećaja društvenih vrijednosti su porast nasilja i netolerancije u društvu. Nasilje i govor mržnje prisutni su u političkoj komunikaciji, na utakmicama, društvenim mrežama, u medijskim sadržajima, filmovima. Kako se nasilje reflektira na odgoj mladih i što možemo poduzeti da ga spriječimo govorit će prof.dr.sc. Zlatko Miliša na tribini u Klubu mladih (Ruđera Boškovića 20). Neka istraživanja govore da su mediji danas postali primarni agens socijalizacije mladih, ne više ni obitelj ni škola. Zgražamo se kad pročitamo u novinama da je vršnjačko nasilje u porastu i da je neki učenik istukao nastavnicu, a pravo je pitanje što mi činimo da to spriječimo i gdje je naša odgovornost. Neprihvatljivo je da se nasilje nameće kao poželjan model ponašanja i mjera uspjeha u društvu.

DEMOGRAFIJA: Prof. ŠTERC

Druga velika tema koju ćemo otvoriti su suvremeni demografski i migracijski trendovi pred Hrvatskom. Gotovo 50% Hrvatske demografski izumire. Što možemo očekivati u budućnosti od migracijskih trendova i kakva nam je populacijska politika potrebna govorit će prof.dr.sc. Stjepan Šterc. Ljutimo se na nepravdu, osobito onda kad se privatni interesi stavljaju iznad općih, ali često puta svjedočimo kako šutnja i konformistička logika nezamjeranja doprinose jačanju mafije, korupcije i nereda.

Lokalna pitanja: Problemi s žnjanskim platoom

To vidimo ne samo na globalnom području nego i na lokalnoj razini. Godinama se govori o komunalnom i urbanističkom neredu u gradu Splitu. Struku i građane nitko ne sluša. O čemu se zapravo radi i gdje je izvor tih problema govorit će na okruglom stolu posvećenom privremenom uređenju Žnjanskog platoa predstavnici Grada Splita, Županije SD, društva arhitekata, gradskog kotara Žnjan, zainteresiranih udruga i gradski vijećnici.

ODRŽIVOST ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Uz ovu lokalnu temu, imamo još dvije od iznimne važnosti koje je potrebno spomenuti. To je pitanje održivosti zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj, povećanju cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja i gubitcima u zdravstvenom sustavu. O toj temi govore doc.dr.sc. Marko Jukić, mr.sc. Trpimir Goluža, dr.med., predsjednik Hrvatske liječničke komore, Silvana Ganza, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara KBC-a Split i mr.sc. Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

EKOLOGIJA: PITANJE ZBRINJAVANJA OTPADA

Tribina koja se bavi problemima vezanim uz sustav zbrinjavanja otpada na kojoj gostuje Josip Katalinić, gospodarstvenik, saborski zastupnik MOST-a, suosnivač a donedavno i predsjednik udruge Krizni eko stožer Marišćina (KESM). Tu će se govoriti o formiranju Centra za gospodarenje otpada u Republici Hrvatskoj i projektu ”Nula otpada” kao jedinom dosljednom ekološkom sustavu gospodarenja otpadom. Cilj ove tribine je osvijestiti građane da počnu živjeti u skladu sa “zero waste” konceptom jer to nije pitanje samo očuvanja okoliša, već jednako tako briga za zdravlje i kvalitetu života.

Cijeli program s detaljima predavanja Vidik-festa građani mogu vidjeti na portalu Hrvatske udruge Benedikt www.hu-benedikt.hr ili www.vidik-fest.org

Silvana Dragun/HUB

Odgovori

Skip to content