Tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu od 13. do 18. travnja

Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskog kapucina, jednoga od dvojice zaštitnika Godine milosrđa, bit će u Zagrebu od srijede 13. do ponedjeljka 18. travnja u ogranizaciji Hrvatske kapucinske provincije, najavio je u petak na konferenciji za novinare provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Juro Šarčević.

Šarčević je kazao da je dolazak neraspadnutoga tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb jedinstven događaj koji se uklapa u Godinu milosrđa i 130. obljetnicu rođenja toga hrvatskog sveca. Podsjetio je kako su i Sveti Leopold Bogdan Mandić i Sveti Pio, koje je papa Franjo proglasio zaštitnicima Godine milosrđa, bili ispovjednici. Time je Papa htio naglasiti vrijednost sakramenta pomirenja i milosrđa, kazao je Šarčević.

U srijedu 13. travnja u zagrebačkoj katedrali je svečani doček i liturgija u 17 sati koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, najavila je članica organizacijskoga odbora Suzana Peran te dodala kako misno slavlje u 19 sati predvodi sisački biskup Vlado Košić. U četvrtak 14. travnja tijelo sv. Leopolda bit će cijeloga dana izloženo vjernicima na štovanje u katedrali, a u 19 sati svečanu misu će predvoditi kardinal Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske i BiH te provincijalima redovničkih zajednica. Nakon mise je svečani ispraćaj i odlazak tijela u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi.

U petak 15. travnja će tijelo cijeli dan bit će izloženo na štovanje vjernicima i hodočasnicima, a misu u 19 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić, dodala je. U subotu svečanu misu u 11 sati, na kojoj će se okupiti i hodočasnici s Krka, predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak; u nedjelju će misu u 11 sati predvoditi kotorski biskup Ilija Janjić, a u 19 sati nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Oproštaj je u ponedjeljak 18. travnja nakon mise u 7.30 sati.

Na konferenciji je rečeno i kako će u sve dane svećenici biti na raspolaganju za ispovijed.

U sklopu popratnih sadržaj nastupit će ansambli, zborovi, glazbeni sastavi i klape, među kojima i sestre Husar te zbor Hrvatske vojske. Posebnu točku izvest će i Bokeljska mornarica kolom svetoga Tripuna.

Organizatori su istaknuli kako su se dosad za pohod tijelu svetoga Leopolda prijavili hodočasnici u 90 autobusa.

MISIJA / HINA

Odgovori

Skip to content