BANAC: Fašizacija Hrvatske potpuna je izmišljotina

Tvrdnju stranih medija da je u Hrvatskoj u porastu nacionalizam komentirao je gost Dnevnika 3 povjesničar Ivo Banac rekavši da je fašizacija Hrvatske doista potpuna izmišljotina.

Gdje nema nacionalističkih ekscesa? Takvi ekscesi rastu u Europi, sjevernoj Americi, itd. Zašto bi hrvatska situacija po karakteru bila nužno drukčija od onog što se događa drugdje? Ovdje ne govorimo o općim trendovima u Europi, ovdje govorimo o nečemu što bi bilo specifično za Hrvatsku. To se doista ne može dokazati, kazao je Banac.

Banac je komentirao i intervju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, incident u HND-u kada su joj zviždali, kao i mogućnost da premijer Tihomir Orešković bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića imenuje svojim savjetnikom.

Što bi se trebalo dogoditi nakon izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Dragan Lozančić privatni obavještajac Zorana Milanovića?

Nisam pravnik, ali koliko razumijem to je ipak povreda neke radne dužnosti. Prema tome ne vidim kako on može u sustavu više funkcionirati. Čujem da ima nekih prijedloga da služi kao savjetnik premijeru za sigurnosna pitanja – nadam se da to nije točno jer bi to bilo potpuno neshvatljivo. Nadam se da će gospodin Orešković razmisliti.

Čini se da je Predsjednici zaista dosta podjela?

Nije samo riječ o tome da nam je dosta podjela, nama je dosta onih koji stvaraju podjele. Mislim da je to mnogo bliže istini. Ona je iznijela čitav niz činjenica i vrlo je važno da je to registrirano. Ona je bila izložena jednom incidentu koji je potpuno nemoguć u jednom zdravom društvu. Pa ne može se šefa države na taj način pred dijelom stranim auditorijem prozivati, ponižavati – to je neshvatljivo. Gdje je bila sigurnosna služba u tom trenutku? Mislim da moramo prestati s ovakvim provokacijama koje bi doista davale mogućnosti raznim stranim utjecajima da Hrvatsku drže u nekakvom stanju monitoringa, što je za nas potpuno neprihvatljivo, kazao je Ivo Banac za HRT.

Detaljnije možete vidjeti OVDJE.

Izvor: narod.hr/hrt

Odgovori

Skip to content