Bukvice za Hrvatsku

Sto dana nove Vlade, osim unutarnjim trzavicama, obilježeno je i nizom gotovo orkestriranih pritisaka s raznih strana svijeta. Još Tihomir Orešković nije ni zagrijao premijersku stolicu, a već su mu u Kutzbuhelu strani bankari očitali bukvicu. Ni slučajno ne smiješ dirati u monetarnu samostalnost HNB-a, i ni za živu glavu da nisi išao putem Mađarske i Poljske.

U vrijeme žučnih rasprava i napetih iščekivanja oko smjene čelnih ljudi obavještajne zajednice, u Banskim se dvorima našla američka veleposlanica. Naglasila je kako se ona ne želi upletati u to pitanje, ali je baš to bilo indikativno.

Sam predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ostao je zatečen konačnim ishodom.

Zabrinuti za ‘Montirani proces’

Čim je hrvatska diplomacija kazala kako će stopirati proces ulaska Srbije u EU dok ova ne promijeni svoj zakon o općoj nadležnosti, oštro je reagirala Njemačka i još neke zemlje. Amnesty International je upozorio kako proslava “Oluje” pojačava napetosti, Srbima se uskraćuje ćirilica, a Romima posao i stanovi.

I još jedna važna napomena: u Splitu je zabilježen homofobni napad na šest žena. I State Department, ministarstvo, dakle, zemlje u kojoj policija svako malo upuca nekog crnca, a da o neselektivnim granatiranjima diljem svijeta i ne govorimo, u svom izvješću upozorava na narušena manjinska i ljudska prava. Čak se i Moskva upustila u ocjenjivanje stanja ljudskih prava u ovoj maloj zemlji.

EU urgentno traži informaciju o smjenama Vijeća za elektroničke medije i o skidanju emisije “Montirani proces” s TV ekrana(!). Izaslanik za holokaust State Departmenta Nicholas Dean skoknuo je preko oceana do Zagreba uznemiren vijestima o fašizaciji Hrvatske. Njegove su javne izjave bile umjerene, ali su domaćini oštro i uznemireno još jednom osudili NDH. Veleposlanici nekoliko zapadnih zemlja javno su, nerijetko drzak, nediplomatski način komentirali slobodu medija i čak izbor pojedinih ministara.

Zabrinuti povjerenik

Nils Muižniekis, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, priznajući ipak kako je naš zakon o manjinama među najboljima, prigovara smanjenje novca za manjine, dok je govor mržnje uperen prema Srbima, Židovima i Romima. Zabrinut je zbog navodne uskrate novca za neprofitne medije, smjene urednika na HTV-u itd.

Svi ti suci i ocjenjivači donose prijeke, ovlaš sročene ocjene i sudove i netočne zaključke bez argumenata i bez uvažavanja realnosti, na temelju domaćih zlonamjernih denuncijacija i pogrešnih informacija. Uočljivo je traženje dlake u jajetu i izrazita tendencioznost. Nitko, na primjer, nije zabilježio kako je položaj muslimana u Hrvatskoj najbolji u europskim okvirima, kako to ističu sami predstavnici te zajednice.

Domaća politička elita, već tradicionalno, takve ocjene prihvaća bespogovorno, uvijek spremna na popuštanje pod cijenu gubitka povjerenja među biračima. A na šugavom psu uvijek se nakote krpelji i buhe.

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content