Damir Kajin o INA-i: Ono što je započeo Račan, nastavili su Sanader i Milanović

Predsjednik Istarskih demokrata i bivši saborski zastupnik, Damir Kajin, na društvenim je mrežama upozorio na odnos hrvatskih vlasti prema INA-i od 2000. do današnjih dana.

Pri tome se osobito osvrnuo na Račanovu prodaju naftnog polja Bijele noći u Rusiji, koje danas proizvodi više nafte nego INA i MOL zajedno.

-2002. godine Račan je prodao naftno polje Bijele noći u Rusiji za 74 milijuna dolara. Danas to nalazište koje je bilo u posjedu Ine proizvodi više nafte nego INA i MOL zajedno. 2003. Račan prodaje za 505 milijuna dolara 25% Ine sa 50% upravljačkih prava. Od 2002.-2015. Bijele noći ostvaruju prihod od nafte cca 6 milijardi dolara. Od onih 74 miljuna dolara za što su ta nalazišta trebala biti prodana, država Hrvatska je uprihodovala svega 16 milijuna dolara – ističe Kajin.
Podsjeća da su ono što je započeo Račan nastavili Sanader i Milanović.

-Nakon toga Sanader je kokošario sa Inom, a bivša Vlada je doprinijela tome da se Ina protjera iz Sirije jer je Hrvatska naoružavala ISIL-ove koljače (2014.prodali smo im 200 milijuna kuna oružja). Milanović ništa ne radi da se INA vrati Hrvatskoj, a nakon presude Sanaderu trebalo je ugovor poništiti jer ne može netko (osim u Istri) imovinu stjecati na osnovu korupcije.

Poteze HNS-ovog Ivana Vrdoljaka vidi pogubnijim od Račanovih i Sanaderovih.
-A što radi Vrdoljak? Možda i gore od Račana i Sanadera. On istraživanje nafte u Jadranu bez javnog natječaja ustupa Norvežanima, ali pritom im ustupa i sve one karte do kojih je došla INA 70-tih i 80-tih godina. Što će učiniti ova Vlada sa Inom ne znam, ali najvjerojatnije nešto što se neće razlikovati od onoga što su radile bivše Vlade – zaključuje Kajin.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content