EUTANAZIJA: Seksualno zlostavljana djevojka rekla da želi umrijeti, država ju usmrtila

KONTROVERZNI NIZOZEMSKI ZAKON – Dok u Hrvatskoj postoji protokol za pružanje zaštite i pomoći osobama izloženim seksualnom nasilju svih nadležnih institucija u Nizozemskoj žrtve nasilja umjesto da im se pomaže oporaviti se – pomažu im da se ubiju.

Mlada žrtva seksualnog zlostavljanja izabrala je prijevremenu smrt eutanazijom zahvaljujući liberalnom nizozemskom zakonu o eutanaziji, javlja cosmopolitan.com.

Neimenovana dvadestogodišnjakinja bila je žrtva seksualnog zlostavljanja od svoje pete do petnaeste godine. Zbog toga je patila od poslijetraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), kronične deprijesije i teške anoreksije, za koju su liječnici tvrdili da je neizlječiva.

Detalje o slučaju objavila je nizozemska komisija za eutanazije u kojem je objasnila da je djevojka prošle godine dobila smrtonosnu injekciju, unatoč privremenim poboljšanjima njezina mentalnog stanja nakon intenzivne terapije. Njezin je psihijatar tvrdio: “Nije bilo nikakve nade za nju. Pacijentica je doživljavala svoju patnju kao nepodnošljivu”, izvijestio je Daily Mail.

Kao posljedica jake depresije, djevojka je također patila od halucinacija, kompulzivnosti i bila je gotovo potpuno iznemogla od psihičkih poteškoća.

Unatoč svemu tome, odlučeno je da je pacijentica ‘potpuno sposobna’ donijeti odluku za okončanje svog života pomoću eutanazije.

Brojni ljudi kritizirali su slučaj ove mlade djevojke, uključujući Nikki Kenward iz grupe za prava osoba s invaliditetom ‘Distant Voices’. Ona je rekla: “Zastrašujuće je i zabrinjavajuće da stručnjaci za mentalno zdravlje mogu smatrati eutanaziju, u bilo kojem obliku, odgovorom na složene i duboke rane koje su posljedica seksualnog zlostavljanja.”

Nizozemska je potpomognuti suicid pravno omogućila 2002. Prošle godine bio je 5561 slučaj okončanja života eutanazijom.

Izvor: Narod.hr/cosmopolitan.com

Odgovori

Skip to content