HND – je krovna udruga za promicanje novinarskog totalitarizma (video)

U emisiji Markov trg govorilo se o provokaciji i medijskim slobodama. Na Dan slobode medija HND je organizirao tribine i prosvjede s jednim političkim ciljem kompromitiranja države Hrvatske i pretvaranjem hrvatskog novinarstva u partijsku promidžbenu mašineriju.

Gosti emisije su bili glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić i novinar Tihomir Dujmović.

Ovaj novi val prosvjeda se veže uz politiku. Ministar Hasanbegović je prikazan kao desničar, filofašist, iako to nije moguće pronaći u njegovim stavovima ili izlaganjima. Čini mi se da se ovi prosvjedi podudaraju s jednom politikom. Podjela novca za portale koji su do dolaska ovog ministra bili namijenjeni samo jednoj, SDP-ovskoj političkoj opciji. Znam to dobro jer su i neki projekti Matice hrvatske bili brisani sa svih lista za potporu na nekim ranijim natječajima. Istovremeno neki su portali bez ikakvog pokrića glatko dobivali stotine milijuna kuna potpore ministarstva kulture. Bilo koje područje ljudske kulture ne može biti podijeljeno na lijevu ili desnu opciju. Očito je dolaskom Hasanbegoivića došlo do poremećaja načina podjele novca’, izjavio je Lukić.

U emisiji je pokazana slika s prosvjeda ispred Ministarstva kulture gdje su crvenim slovima bila istaknuta riječ ‘odjeb’ te zvižduci koji su se čuli u Novinarskom domu, upućeni predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

‘To je provokacija na razini jednog Olivera Frljića, provokatora koji nemaju ništa ozbiljno u svojem djelovanju pa se drže te razine. Što se tiče zvižduka tu je problem organizatora koji nisu omogućili Predsjednici da učini ono za što je pozvana, održi predavanje’, kaže Lukić

Zar nije ova situacija ometanja predsjednice Grabar Kitarović slična onim press konferencijama predsjednika Tuđmana s početka devedesetih na kojima je beogradska novinarka Mila Štula redovito izvodila neke egzibicije kako bi omela tok press konferencije?

‘Da, svakako sličnost je vidljiva. Ovo je očito bilo u organizaciji HND-a. Može netko napraviti incident, baciti rajčicu ili nešto slično, ali takav onda mora biti uklonjen što se ovdje nije dogodilo’, objasnio je Lukić.

Pogledajte cijelu emisiju.

Odgovori

Skip to content