HOD ZA ŽIVOT

U mnogim zemljama se svake godine održava manifestacija Hod za život.U subotu, 21. svibnja 2016. u Zagrebu će se održati prvi nacionalni hod za život pod geslom “Za život, obitelj i Hrvatsku”.

U današnje vrijeme je ugrožen ljudski život, ugroženo je ljudsko dostojanstvo, ugrožena je opstojnost obitelji i ugroženi su narodi. Među ugroženim narodima je i hrvatski narod (depopulacija, slabo gospodarstvo, nametnuta pravila ponašanja od međunarodnih institucija i svjetskih moćnika). Hod za život ima za cilj ukazati na krivi smjer kojim ide svijet, lokalna zajednica i pojedinci. Današnji svijet promiče kulturu smrti umjesto kulture života, ruši ljudsko dostojanstvo, uništava obitelj, nameće protuprirodne zakone u društvu. Današnji svijet navodno promiče prava jedinke, slobodu izbora, napredak. Međutim to nije točno jer današnji svijet promiče prava jednih na štetu drugih, vrši diskriminaciju naroda i pojedinaca, brani slobodu izbora jednima na štetu drugih, vrši pritiske na narode i grupacije da prihvate njihove zakone i njihove poglede na život. Mediji javnog priopćavanja su strogo kontrolirani bez obzira što se oni hvale slobodom izvještavanja. Pojedini javni događaji se prešućuju, marginaliziraju jer se ne uklapaju u svjetonazor svjetskih i lokalnih moćnika. Živimo u svijetu laži, podmetanja, licemjerja, nepravde i otimačine. S jedne strane se donose deklaracije, konvencije, izjave i propisi koji bi trebali štitit slobodu, dostojanstvo čovjeka, koje daju iste mogućnosti svima a s druge strane uglavnom to ostaje mrtvo slovo na papiru.

Negiranje prava nerođenom djetetu je zločin, dozvola ubijanja novozačetog ljudskog bića nije civilizacijski doseg već je zločin. Jadna je to civilizacija koja dozvoljava, potiče ubojstvo novozačete jedinke u ime prava žene da raspolaže svojim tijelom kako želi. Zašto embrij nema nikakva prava? Zar je ubojstvo nedužnog, nevinog civilizacijska razina? Ako jest hvala na takvoj civilizaciji. Na radi se tu o civillizacijskoj razini tu se radi o barbarstvu a pozadina tog barbarstva je profit. Ubojstvo novozačete jedinke izazivanjem abortusa (koji se može izazvati na razlilite načine) je vrlo unosan posao za farmaceutsku industriju kao i za pojedince. Novcem se kupuju mediji i pojedinci, novcem se kupuju znanstvenici, liječnici, pravnici, političari pa se medijski nameće stav o pravu žene na ubojstvo, ne vodeći računa o embriju, pa se donose zakoni kojima je dozvoljeno ubojstvo nerođenoga, donose se zakoni koji potiču ubojstvo (eutanazija) i to neki nazivaju civilizacijskim dosegom. Takva civilizacija nema budućnosti i ona će se sigurno urušiti. Embriji, fetusi se ne mogu braniti i civilizacijski minimum je zaštitit ih zakonom. S jedne strane sloboda u svakom pogledu (ponašanja, činjenja) za jedne a s druge strane smrt za druge! I to neki nazivaju visokom civilizacijskom razinom. Neograničena sloboda, bilo koga, vodi u samovolju, diktaturu, anarhiju. Sloboda je prvenstveno odgovornost i poštivanje prava drugih da imaju ista prava a nije nametanje volje drugima. Temeljno načelo je „Ne čini drugima što ne želiš da tebi druge naprave“.

Biologija nas uči da život započinje začećem, ako nema začeća ne nastaje nova jedinka. Nova jedinka nije novi život, to je prijenos života s oca i majke. Već od oplodnje je začeta nova jedinka, začeto je novo ljudsko biće pa ukoliko nepovoljne okolnosti (infekcije, traume, namjerni prekid) ne ugroze jedinku ona će se razvijati i u konačnici će na svijet doći novo ljudsko biće. Filozofiranje o tome kada započinje život je isprazno jer ako nema oplodnje ništa se ne događa. Pravnim smicalicama se ne štiti nova jedinka jer nova jedinka tek rođenjem postaje pravni subjekt koji je zaštićen. Današnja bolesna civilizacija prekidanje razvojnog puta nove jedinke smatra svojim civilizacijskim dosegom. Radi se o barbarstvu a ne o civilizacijskom dosegu!

Kultura smrti (abortus, eutanazija) koja nam se nameće nije civilizacijske razine kojoj treba težiti već treba težiti promicanju kulture života. Ubijanje nerođenih, poticanje ljudi na samoubojstvo, tražiti od 12-to godišnjaka da potpiše suglasnost da ga se eutanazira je ispod ljudske razine i svi oni koji to potiču su barbari a ne civilizirani ljudi.

Civilizacijska razina bi trebali biti zaštita života od njegova začetka do prirodnoga kraja, zaštita ljudskog dostojanstva u svakom pogledu, zaštita slabih i nemoćnih, socijalna osjetljivost i davanje jednakih mogućnosti i prava svima. Ovisno o sposobnostima i željama pojedinac će moći koristiti prava koja su mu dana.

Zalažimo se za zaštitu života od njegovog začetka do prirodnog kraja, založimo se za očuvanje obitelji kao temeljne jedinke društva, založimo se za poštivanje ljudskoga dostojanstva na svim razinama.

Obitelj je temeljna jedinica društva i naša je dužnost da zaštitimo obitelj, da je očuvamo jer očuvanjem obitelji očuvat ćemo i normalno društvo. Obitelj omogućava zajedništvo, služenje, žrtovanje, očuvanje empatije i ljubavi prema svojima i drugima. Trebamo pomoći onim obiteljima koje su u poteškoćama, krizi, socijalnim neprilikama. Založimo se da nedjelja ne bude radni dan već da bude dan za obitelj. Nije normalno da trgovački centri u Hrvatskoj rade nedjeljom, da rade na državne praznike. Rad nedjeljom treba dozvoliti samo na onim radni mjestima gdje je to nužno (zdravstvo, sigurnost, promet, žurne službe i slično).

Hrvatska treba biti pravna i socijalna država u kojoj će se poštivati ljudski život, u kojoj će se pomagati obitelj, u kojoj će se poštivati ljudsko dostojanstvo. Da bi se navedeno ostvarilo nužno je promijeniti pojedine zakone a u Europskoj uniji treba okupiti sve one koji promiču kulturu života da bi se ukazalo na krivi smjer kojim idemo.

Hod za život je poziv za kulturu života nasuprot kulturi smrti!

Dođite i podržite HOD ZA ŽIVOT, 21. svibnja 2016.!

Dr. sc. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content