I ubojica protiv Hasanbegovića

U francuskom listu Liberation osvanulo je otvoreno pismo skupine “europskih intelektualaca”, na koje će se nastaviti cijela peticija, kojim se traži ostavka Zlatka Hasanbegovića.

Tako je do jučer lokalni povjesničar postao preko noći europskom zvijezdom. Zamjera mu se onaj strašni povijesni revizionizam, simpatiziranje ustaškog režima, te diskreditiranje antifašizma i to time, o čudne li logike, što govori o poslijeratnim nasilju. Nabrajaju se tu još neki konkretni grijesi kao raspuštanje povjerenstva za medije, čistke na TV, pritisci na Vijeće za elektroničke medije.

Naravno, pismo je kao i neka slična, napisano u Zagrebu, a onda su autori potražili svoje prijatelje na europskim sveučilištima i medijima, koji ništa ne znaju ni o ovoj državi ni o ministru. Nije teško prepoznati ni rukopis onog veleposlanika u Parizu koji drži Titovu sliku u svom uredu, jednog od onih za koje je predsjednica države ustanovila kako ne predstavljaju našu zemlju u svijetu, nego potvrđuju i produbljuju sve predrasude i dezinformacije koje se o njoj svijetom šire.

Uz poznatu glumicu i aktivisticu sa zagrebačkih ulica Uršu Raukar i odnekud zalutalog sarajevskog redatelja Danisa Tanovića tu je još nekoliko europskih intelektualaca, u nas malo poznatih, ali koji su u domaćoj štampi odmah predstavljeni kao ugledni i istaknuti. A o kome je riječ?

Tu je Antonio Negri, stari talijanski marksist, ekstremist, pripadnik Crvenih brigada, organizacije koja je otela i ubila talijanskog premijera Alda Mora 1978., suđen na trideset godina zatvora zbog ubojstva, zatim anarhist Dario Fo također Talijan, književnik i dobitnik Nobelove nagrade, Judith Butler američko-francuska profesorica, zagovornica rodne i queer ideologije, kojoj je uzorom Simone de Beauvoir sa svojom glasovitom tezom kako se žena ne rađa nego to tek postaje nakon rođenja, tu je i Etienne Balibar, kritičar obitelji, nacija i nacionalnih država, koji na tragu Kapitala piše o klasnoj borbi, pa Chantal Mouffe, feministica i agnostik, koja promovira neku novu ljevičarsku politiku u pravcu “radikalne demokracije”.

Pismo potpisuju lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld i još dvoje bivših političara, ex kanadska premijerka Kim Campbell, koja je premijersku dužnost obavljala punih pet mjeseci, inače žena s trostrukom bračnom karijerom bez djece, pobornica slobode pobačaja, te španjolski ex ministar vanjskih poslova, član Socijalističke radničke partije Miguel Angel Moratinos.

Predstavljajući se kao vlasnici istine, potpisnici se pisma u konačnici okomljuju na našega ministra, jer on “dovodi u pitanje povijesne istine i osnovne vrijednosti naše unije”.
Zar zaista, upitajmo se, skupina anarhista, feministkinja, marksista, ateista i čak terorista, može govoriti u ime osnovnih i općih vrijednosti Europske unije?

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content