IZV.PROF.DR.SC. KRISTIJAN KRKAČ uputio pismo Reneu Bitorajcu

Pišem Vam ovo pismo u dobroj veri i z nadom da bute brzo ozdravili. S obzirom da ste izjavili kak “Vaša šahovnica počinje z črlenom bojom“ zanimaju me dve stvari.

Prvo, jeste li morti slepi na boje?

Naime, najčešći tip daltonizma uključuje nesposobnost razlikovanja črlene i žute, uključeno z vrlo svetlo žutom, skoro belom.

Drugo, je li hrvatski grb na crkvi sv. Marka u Vašem Zagrebu, Vas kao „katolika, Hrvata i purgera“, kaj ste lepo istaknuli u vašem odgovoru na komentare uz Vaš pjesmuljak, vaš grb, ili morti ni Vaš grb?

Da Vam pojasnim. Ak Vaša šahovnica počinje z črlenom, onda ona na navedenoj crkvi, kao i crkva, pa i grad i država nisu Vaši, a dvojim da ste to hteli reči. Dakle, Vaša šahovnica počinje svakak. Neke z črlenom, a neke z belom bojom. Neke imaju više polja, a neke manje. Moguće je da ste slepi na boje, pa niste znali kaj da velite, jer niste ziher z kojom bojom počinje „Vaša“ šahovnica. U tom se slučaju ispričavam, ali svakak bi bilo lepo da ste to napomenuli.

No, ak niste slepi na boje, onda ziher razlikujete črlenu i belu boju. A ak ste uz to i kak velite “purger, Hrvat i katolik”, onda je i šahovnica na crkvi sv. Marka također Vaša. No, ona, Za čudo Božje, počinje z belim poljem, pa dakle ni Vaša. Da skratim, ne mrete imati samo šahovnicu koja počinje z črlenim poljem i samo šahovnicu koja počinje z belim poljem.

Morate se odlučiti.

No, da Vam malo pomognem, jer očito Vas to jako muštra. Možete imati obe šahovnice, možete nemati niti jednu, a možete imati samo jednu, ali ne i drugu, ali pod posebnim okolnostima koje Vas ne uključuju. Recimo, da ste živeli 1495. imali biste samo šahovnicu koja počinje z belim poljem. No, živite danas, pa tak imate šahovnicu koja počinje z črlenim poljem, ali to ne znači da nemate i onu drugu.

Naime, Vaši su preci ziher živeli u vremenu kad je postojal samo grb koji je počinjal z belim poljem, npr. leta Gospodnjeg 1495.

Pa ni vrag da se hočete odreči Vaših predaka? Vaše crkve sv. Marka? Vašeg Zagreba? Vaše Hrvatske? Ne budi len, čak i vašeg katolicizma? Ili morti grešim?

izv.prof.dr.sc.Kristijan Krkač/Hrvatsko nebo

Odgovori

Skip to content