JOSIP JOVIĆ: Hoće li Milanović polomiti zube?

U ono doba kada je SDP gubio sve utakmice zaredom, Ivo Baldasar na čelu splitskog ogranka pobijedio je u utrci za gradonačelnika grada pod Marjanom. Svi su u toj stranci bili oduševljeni i sretni, svi su mu čestitali, došao im je kao melem na ranu.

No, to je već zaboravljeno, sada je stao na žulj osokoljenom Zoranu Milanoviću i dobio je ispisnicu iz stranke. Zajedno s njim raspuštena su sva tijela gradske organizacije. Nije bilo ni toliko uviđavnosti da se čestitka ne pošalje na sam dan kad grad slavi svog sveca mučenika.

Povratak u staro doba

Izravni razlog i povod ovog osvetničkog pohoda velikog šefa partije podržanog skupinom komsomolaca od karijere, kakvih ima u svim strankama, bilo je Baldasarovo svrstavanje uz Milanovićeva protukandidata na nedavnim unutarstranačkim izborima, odnosno pozivanje Milanovića na ostavku zbog izgubljenih parlamentarnih izbora.

Tašti i samodopadni šef to nikako nije mogao otrpjeti i odlučio je pokazati zube. Ista sudbina sada prijeti i zagrebačkom lideru SDP-a Davoru Bernardiću.

To je, naravno, priča o lažnoj demokraciji u stranci, koja je uvela načelo jedan član jedna glas s više kandidata, ali jao onome tko izgubi.

Nestali su još ranije iz stranke i Željka Antunović i Ljubo Jurčić, koji su se usudili aspirirati na mjesto predsjednika. Priča ima i svoju dublju pozadinu, o kojoj je nešto natuknuo i sam Baldasar na svojoj tiskovnoj konferenciji. Gradonačelnik Splita htio je biti gradonačelnikom svih građana, pokazivao je brigu za branitelje, usprotivio se propagandi o „ustašizaciji“ Hrvatske. A to se Milanoviću i kompaniji oko njega nikako nije sviđalo.

Oni radije plivaju u moru ideoloških sukoba, sve one koji nisu s njima i ne glasuju za njih rado etiketiraju.

Kojim će putem Baldasar

Sam Baldasar za sebe kaže kako je on europski socijaldemokrat, za razliku od onih koji ne znaju što je to socijaldemokracija i koji SDP vraćaju u stara vremena. Prevedeno, to bi značilo da u SDP-u nije ostalo ništa ni od socijalizma ni od demokracija, a iz genitiva nikada nije ni izišao. Točnije bi bilo reći kako je ostao ukopan u starom vremena titoizma i surovog jugokumunizma i kako predstavlja veliki nazadak čak i u odnosu na SKH kasnih osamdesetih godina.

Baldasar već sada najavljuje svoju kandidaturu na novim gradskim izborima. Sa SDP-om se razišao konačno i nepovratno. Možda će se pojaviti kao nestranački kandidat, a ne isključuje ni mogućnost ulaska u neku drugu stranku. Izgledi mu baš i nisu blistavi.

Ne može računati na SDP-ovo, posebno u Splitu, prilično stabilno biračko tijelo, koliko god se ono ne slagalo s njegovim isključenjem. Mogao bi privući simpatije građana koji nisu baš stranački svrstani. Ali to će opet ovisiti o realizaciji gradskih projekata koji su najavljeni, ali su još uvijek golub na grani.

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content