Kaczynski savjetovao Clintonu da posjeti psihijatra zbog izjava o Poljskoj

USPOREDIO JE S RUSIJOM – Poljska premijerka zatražila ispriku, a Kaczynski savjetovao Clintonu da posjeti psihijatra zbog izjava o Poljskoj

Čelnik vladajuće poljske stranke Kaczynski rekao je da bivši američki predsjednik Bill Clinton treba posjetiti psihijatra reagirajući na njegovu izjavu da je Varšava krenula autoritarnim putem poput Putinove Rusije, a poljska premijerka zatražila je od njega da se ispriča Poljacima.

Clinton je izjavio na predizbornom skupu svoje supruge Hillary prošlog petka u New Jerseyu da Poljaci i Mađari sada smatraju da “demokracija stvara previše problema” te da “žele vladu kakvu ima Putin”, odnosno da traže autoritarne čelnike nalik ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Poljska i Mađarska, te dvije zemlje koje ne bi bile slobodne da nije bilo SAD-a i pobjede u Hladnom ratu, sada su odlučile da im ta demokracija donosi previše problema i traže čelnike poput Putina. Dajte nam autoritarnog diktatora, a strance držite dalje. Zvuči vam poznato?”, kazao je Clinton.

Ta njegova izjava izazvala je buru u Poljskoj i njezinoj dijaspori u Sjedinjenim Državama.

Kaczynski je poručio Clintonu da mu treba psihijatar.

“Ako netko kaže da danas u Poljskoj nema demokracije, to znači da je u takvom stanju da mu je potrebno liječničko promatranje”, izjavio je Kaczynski u utorak navečer.

Međutim, dopustio je da su za pojavu takvih komentara možda krivi “mediji i drugi čimbenici” koji “stvaraju ogromne nesporazume u svijetu”. “To možda utječe na stanje uma bivšeg američkog predsjednika”, kazao je on dodajući da si to drugačije ne može objasniti.

Poljska premijerka Beata Szydlo poručila je Clintonu da je pretjerao i zatražila je od njega da se ispriča Poljskoj.

“Uz svo poštovanje prema Billu Clintonu, smatram da je pretjerao i da se mora ispričati. Takve izjave ne samo da su neopravdane nego i nepravedne”, kazala je premijerka za poljski državni radio.

Poljska dijaspora je zaprijetila da će povući podršku Hillary Clinton pred izbore u SAD-a zato što je njezin suprug uvrijedio Poljake. Procjenjuje se da u SAD-u živi oko 10 milijuna Poljaka ili osoba poljskog podrijetla.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Clintonovu izjavu kao napravednu, ali je upozorilo da su te riječi izgovorene u kontekstu predizborne borbe u SAD-u, na predizbornom skupu i da ne predstavljaju službeno stajalište američke administracije.

Clintove izjave u utorak je osudila i Mađarska.

Izvor: narod.hr/h

Odgovori

Skip to content