KAKO LEKOVIĆ VODI HND: Pogled iznutra – novinari nezadovoljni skupštinom!

HND je vrlo brz kad treba stati na stranu ljevičarskih nastrojenih istomišljenika, dok je više puta dokazao da nije jednako brz kad su ugrožena prava ili se vrijeđa dostojanstvo onih čiji im stavovi nisu bliski.

Koliko god se proklamirali liberalnima i na prvim linijama fronte u borbi za slobodu medija i novinara, te bi trebali predstavljati zaštitnike novinara i članova svojeg društva, mnogi se tamo ne osjećaju ni zaštićeno ni ugodno. Naime, dobili smo uvid u to kako izgledaju godišnje Skupštine HND-a, konkretno sjednice koja se održala 13. travnja, pri čemu su nam članovi društva u povjerenju odali da su osjećali sram, i to ne prvi puta, zbog nagomilanih loših odluka i situacije koja stanje u HND-u čini gotovo nepodnošljivim.

Na navedenoj sjednici Središnjeg odbora HND-a trebalo je usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna Statuta HND-a, no kolege novinari koji su sudjelovali potvrdili su kako nije poštivana procedura, točnije da je prijedlog napisalo par pojedinaca u skladu s osobnim interesima, očekujući da ga Odbor za Statut bez prigovora prihvati. Srećom, jedna od članica Odbora je to razotkrila, pa je prijedlog odbijen, iako su predsjednik i glavni tajnik Vladimir Lulić pokušali umanjiti problem i ne pridati mu previše pozornosti.

Nakon toga je na redu bilo imenovanje glavnog tajnika/tajnice HND-a. Za imenovanje na tu funkciju nadležan je isključivo Središnji odbor, no svi kandidati su prethodno bili pozvani na razgovor s Izvršnim odborom, koji je očito, smatraju naši izvori, želio samostalno odabrati novog tajnika i tu osobu predložiti Središnjem odboru. Naravno, ta osoba je bila ponovno izabrani Vladimir Lulić. Iako je taj pokušaj miješanja spriječen, unatoč boljim i smišljenijim nastupima, nisu podržani drugi kandidati, kažu naši izvori, već Lulić, dok su drugi kandidati na kraju tek, ni krivi ni dužni, odglumili statiste u unaprijed osmišljenom igrokazu.

Posljednja bruka tog dana odigrala se tijekom biranja glavnog urednika Novinara. Umjesto da se pozovu samo dvojica kandidata s najviše glasova Uređivačkog odbora Novinara, Središnji odbor odlučio je pozvati svih sedam prijavljenih kandidata, iako je na kraju izabran Željko Valentić, koji je bio i među dvojicom kandidata koji su proglašeni najboljima.

Kad je uslijedila nova skupština objavljen je prijedlog za opozivom predsjednika HND-a Saše Lekovića i poništenjem odluke Središnjeg odbora HND-a o imenovanju Vladimira Lulića glavnim tajnikom HND, no nisu izglasane promjene. Tijekom rasprave o Izvještaju predsjednika HND-a, nekoliko članova je, koliko doznajemo iz povjerljivih izvora, iznijelo mnoštvo argumenata protiv predsjednika, no unatoč burnoj polemici ni oni nisu prošli, jer su neki članovi u strahu zbog trenutačne situacije.

Iznajmljivanje Velike dvorane za vjenčanja

Još jedna nevjerojatna situacija koja ukazuje na Lulićev rad jest činjenica da je glavni tajnik članove Upravnog odbora Novinarskog doma doveo u situaciju da u roku jednog dana moraju potpisati suglasnost da se Velika dvorana HND-a iznajmi Cateringu Majetić za vjenčanja. Neki članovi Upravnog odbora to su odbili učiniti jer su smatrali da se o nečem tako važnom treba sjesti i na miru razgovarati, ali i vidjeti treba li na to pristati ili ne. No, nakon toga, čak dva i pol mjeseca čanovi Upravnog odbora nisu dobili nijednu informaciju vezanu uz taj prijedlog, te je predsjednik Upravnog odbora Novinarskog doma Branimir Zekić – tvrde naši izvori – izjavio da oni ni danas ne znaju je li taj ugovor potpisan ili nije, ali je vidio članak u novinama iz kojeg proizlazi da je ugovor sklopljen. To je izazvalo negodovanje i zgražanje velikog broja delegata Skupštine, tim više što se napomenulo da je taj isti Majetić jedan od najvećih poreznih dužnika.

Navodno se Lulić prilično “nemušto izmotavao” kako je za sve bilo premalo vremena i da je zato sve moralo biti dogovoreno tako brzo, no Zekić je rekao da se nameće zaključak da je Lulić sve unaprijed dogovorio, a da je Upravni odbor, u maniri marionete, samo trebao taj dogovor blagosloviti. No, kako se to nije dogodilo, Upravni
odbor je zaobiđen, dogovor je ipak sklopljen, ali o njemu nitko nije obaviješten.

Nakon svega toga, na novoj je sjednici odjednom isto tako iznesena tvrdnja da je pri izboru glavnog urednika Novinara prekršena procedura propisana Statutom, te da su odluke Uređivačkog odbora zaobiđene, zbog čega neki od članova navedenog odbora – podnose ostavke.

Željko Valentić na to je reagirao objavivši da ne može preuzeti posao glavnog urednika dok se ne raščiste sve sumnje oko izbora, ali je najavio i da će se žaliti na izbor Vladimira Lulića na mjesto glavnog tajnika, istaknuvši da on ne smije statutarno ni profesionalno biti izabran na tu dužnost.

Iz svega navedenog, očito je da raste nezadovoljstvo onih koji dosadašnje ponašanje vodstva HND-a ne žele tolerirati ni dozvoljavati, jer – iako se činilo da ih je prije bilo malo – čini se da njihova brojka raste.

Izvor: Narod.hr

Odgovori

Skip to content