Nadbiskup Barišić posjetio imama Hadžića i muslimanski molitveni prostor u Splitu

Split, (IKA) – U sklopu nedavnog obilježavanja stote obljetnice otkako je Hrvatski sabor godine 1916. proglasio islam punopravnom religijom, događaju se susreti predstavnika Katoličke Crkve i islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj. Tako je u utorak 3. svibnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić sa svojim suradnicima posjetio imama Vahida Hadžića u prostorijama Medžlisa islamske zajednice za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. 

Nadbiskupa, u čijoj su pratnji bili generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić i nadbiskupov tajnik don Nikola Mikačić, na ulazu u bogomolju u Cosmijevoj ulici dočekao je imam sa svojom suprugom Muallimom Sudamo, koja je vjeroučiteljica u islamskoj zajednici, te s mujezinom molitvenog prostora. Igrom povijesti u toj je zgradi nekoć bilo katoličko sjemenište što ga je prije više od tri stotine godina osnovao ondašnji splitski biskup Stjepan Cosmi čije ime i danas nosi ta ulica. Muslimani imaju uredske i vjeronaučne prostore u Dominisovoj ulici, a ovaj prostor gdje se održava bogoštovlje iznajmili su prije trideset godina otkako zapravo postoji organizirani vjerski život. Sadašnje prostorije u prizemlju uglavnom zadovoljavaju potrebe oko tisuću muslimanskih vjernika koliko ih danas otprilike ima na splitskom području.

Imam Hadžić svoje goste najprije je proveo kroz molitvenu dvoranu prekrivenu tepihom s crtežima koji označavaju smjer kamo se vjernik pri molitvi treba okrenuti (prema Meki). Objasnio je da džamije nemaju slika nego su na zidovima obično ispisani citati iz Kurana na arapskom jeziku te protumačio način na koji muslimani mole, kao i sadržaj i tijek skupne molitve. U dvorani je i povišeno mjesto, poput propovjedaonice, za predvoditelja (nimber). Iz razgovora su se dali prepoznati i neki zajednički elementi kršćanske i islamske pobožnosti, a na sva pitanja imam je nastojao iscrpno odgovoriti.

Po izlasku iz bogoštovnog prostora domaćin je goste poveo u društvenu prostoriju na zakusku i osvježenje. Tu su u opuštenom i srdačnom razgovoru razmijenili mišljenja o vjerskom životu islamske zajednice u Splitu i županiji, o nastavi vjeronauka u onim školama gdje ima dostatan broj djece iz muslimanskih obitelji te o društvenom ozračju prema drugima i prihvaćanju drukčijih vjerskih uvjerenja u našoj sredini. Nadbiskup Barišić nadalje se zanimao za aktualnu situaciju u islamskom svijetu na pozadini ratnih sukoba u Siriji te stradanjima i patnji mnoštva izbjeglica. Gosti su sa zanimanjem slušali o pojedinostima o današnjim strujanjima u islamu, o postu, slavlju vjerskih blagdana i hodočašću muslimanskih vjernika (hadž) te s domaćinom razmijenili darove. Imam Hadžić vrlo se pohvalno izrazio o postojećim zakonskim rješenjima u odnosu na islam koja su na snazi u Hrvatskoj već stotinu godina i zahvalio nadbiskupu na posjetu.

IKA

Odgovori

Skip to content