OBLJETNICA BLJESKA Tomac: Unutar Hrvatske moćne snage i dalje osporavaju Domovinski rat

Akcija Bljesak je bio početak pobjedničkih akcija oslobađanja Hrvatske i pobjede protiv agresora. Bilo je jasno da je to početak i da će slijediti druge oslobodilačke akcije koje su završile Oluju, rekao je Tomac

Hrvatska danas obilježava 21. godišnjicu operacije Bljesak, kojom je započeto oslobađanje okupiranih terirorija. Vojno-redarstvenom operacijom Bljesak oslobođena je zapadna slavonija i Posavina – UN sektor Zapad.

Današnju obljetnicu za direktno.hr komentirao je prof. Zdravko Tomac.

“Operacija Bljesak bila je izuzetno bitna. Akcija Bljesak bio je početak pobjedničkih akcija oslobađanja Hrvatske i pobjede protiv agresora. To je bila vrlo dobro organizirana vojno-politička akcija kojom je u vrlo kratkom vremenu oslobođena cijela zapadna Slavonija i uspostavljeno je, ja bih rekao, promet autoputom i to je bila priprema. Bilo je jasno da je to početak i da će slijediti druge oslobodilačke akcije koje su završile Oluju”, naglasio je Tomac.

Otkrio je kako se sjeća tih dana.

“Sjećam se vrlo intenzivno. Sjećam se da sam sutradan, zapravo, bio sam kod svoje majke, brata i sestre u Slavonskom Brodu i da sam tada, sutradan, prvi puta se vratio u Zagreb preko Okučana i Novske. Nisam morao ići preko Podravine kako smo išli dok je bio taj dio okupiran. Bilo je to veliko veselje i nagovještaj da dolazi konačno kraj rata”, rekao je.

Danas obilježavamo 21. obljetnicu operacije Bljesak. Rekao je kako gleda na Hrvatsku nakon 21. godine.

“Hrvatska 21. godinu kasnije, može se reći da smo povijesno gledano ostvarili one velike ciljeve”, započeo je i nastavio:

“Da imamo samostalnu suverenu demokratsku državu. Da smo, kao što je Tuđman govorio, nakon uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti, ostvarili i drugi veliki cilj – da se integriramo i postanemo članica Europske unije i NATO-a”, rekao je profesor.

Objasnio je ciljeve.

“Prema tome, danas je Hrvatska članica EU već 5 godina, članica NATO-a. Danas hrvatski vojnici diljem svijeta pomažu drugim narodima da dođu do slobode, da se zaustavi rat. Ponosni smo na tu ulogu Hrvatske”, naglasio je.

Osvrnuo se i na demokraciju i gospodarski razvoj.

“Puno toga nije dobro napravljeno i Hrvatska i dalje živi u jednom razdoblju kojem predstoji tek, ja bih rekao, rješavanje nekih nagomilanih problema”, kazao je.

Komentirao je i Domovinski rat.

“Ni tu nismo do kraja riješili probleme. Unutar Hrvatske postoje moćne snage koje i dalje osporavaju Domovinski rat, i koje i dalje klevetama i na razne druge načine žele osporiti veličinu Domovinskog rata i pretvoriti to u neki sukob podijeljene odgovornosti, i u neki građanski rat. Prema u tome, u Hrvatskoj se i dalje vode borbe za istinu. Zato 21. godinu nakon Bljeska, smo dočekali da su branitelji nakon 555 dana završili prosvjed, a njihov prosvjed je bio prije svega zbog toga što su bili ogorčeni napadima na Domovinski rat. To je ta situacija, Hrvatska ima budućnost, imamo velike probleme, ali ja sam uvjeren da ćemo te probleme riješiti”, zaključio je Tomac u razgovoru za direktno.hr.

Odgovori

Skip to content