ORUŽJE SUDNJEG DANA: Stiže ‘Sotonin sin’

Stiže ‘Sotonin sin’: Ruski balistički projektil moći će nositi do 15 nuklearnih bojevih glava!

SS-18 ‘Sotona’ interkontinentalni balistički projektil uskoro ide u povijest, a zamijenit će ga RS-28 Sarmat

Rusija očekuje da će njihov novi interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat biti dovršen do 2018. godine kada će ga razmjestiti na lokacije u Sibiru i južnom Uralu, piše ruska agencija TASS.

– Razvoj Sarmata bliži se kraju. Zamijenit će sadašnji sistem R-36M2 Vojvoda (Poznat u NATO krugovima kao SS-18 Sotona, op.a.) – kazao je pukovnik Sergej Karakajev, zapovjednik Snaga za strateške projektile.

S obzirom da će naslijediti oružje tako zvučnog naziva, ni RS-28 nije izbjegao jednako zloglasni nadimak – Sotonin sin. Ovaj projektil Rusi razvijaju još od 2009. godine, a iako se očekivalo da neće biti završen prije 2020., cijeli je projekt ubrzan zbog strateške važnosti. Štoviše, prvi prototip već je napravljen, a lansiranja su predviđena za kraj ove godine.

New_Russian_RS-28_Sarmat_strategic_intercontinental_missile_will_be_tested_within_two_years_640_001

O RS-28 još uvijek se ne zna puno – zna se da će koristiti moderniju varijantu raketnih motora koji su na projektilu SS-18, a uz to bi trebao imati tehnologiju koja izbjegava radarske sustave. Osim tehnologija skrivanja i izbjegavanja, ruskim neprijateljima život će dodatno zagorčati brzinom većom od 20 Macha (24 500 km/h)

Također, RS-28 trebao bi imati preko 100 tona, a nosit će teret od 10 tona – to znači da bi se na njega moglo smjestiti čak 15 termonuklearnih bojnih glava. Domet bi mu trebao biti minimalno 10 000 kilometara, a jednom kad bude dovršen bit će najveći balistički projektil na svijetu.

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content