PAPA FRANJO: Ne više siročad, nego djeca!

Isusovo poslanje, koje je kulminiralo darivanjem Duha Svetoga, imalo je ovaj bitni cilj: obnoviti naš odnos s Ocem, razoren grijehom; izvesti nas iz stanja siročadi i vratiti nam stanje djece – rekao je papa Franjo na misi za svetkovinu Duhova koju je slavio u Bazilici svetoga Petra.

Čitavo je djelo spasenja djelo re-generacije, u kojem nas Otac, po daru Sina i Duha, oslobađa od uboštva u koje smo pali; stanja čiji se znakovi očituju i u naše vrijeme u životnoj tuzi, traženju autonomnosti od Boga, „duhovnoj nepismenosti“, kao i na druge načine – napomenuo je Papa.

Svemu je tome suprotstavljeno stanje djece, koje je naš izvorni poziv, za koji smo stvoreni, naš duboki „DNA“ koji je međutim bio razoren, a za njegovu je obnovu bila je potrebna žrtva Jedinorođenoga Sina. Tko se uroni u njegovo otajstvo, rađa se u punini sinovskoga života – kazao je Sveti Otac.

Istaknuo je važnost Marijine majčinske prisutnosti u dvorani na Pedesetnicu, usred zajednice učenika okupljenih u molitvi. „Ona je Majka Crkve. Njezinom zagovoru predajmo na osobit način sve kršćane, obitelji i zajednice kojima je u ovome trenutku najviše potrebna snaga Duha“ – rekao je.

„Nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov“ – podsjetio je na riječi svetoga Pavla, objašnjavajući da Duh Sveti utvrđuje naše pripadanje Isusu te nas uvodi u novu „dinamiku bratstva“. Po Isusu, možemo imati novi odnos jedni prema drugima, ne više kao siročad, nego kao djeca istoga dobrog i milosrdnog Oca. A to mijenja sve! Možemo se gledati kao braća, a naše razlike samo množe radost i divljenje što pripadamo tom jedinom očinstvu i bratstvu“ – ustvrdio je na koncu papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content