Rusi se spremaju za dominaciju Arktikom: Grade ratni brod kakvom ‘nema premca u svijetu’!

Rusko ministarstvo obrane ovih je dana objavilo da su naručili dva patrolna broda, koji su zasad poznati pod oznakom ‘projekt 23550’, piše portal za vojna pitanja janes.com.

Riječ je o brodu koji će služiti za patrolu ledenim morima Arktika, a imat će sposobnosti za koje Rusi tvrde da su “bez premca u svijetu”. Naime, kombinirat će mogućnosti tegljača, ledolomca i patrolnog broda.

Iz ministarstva dalje kažu da će ovaj brod lomiti led debeo i do metar i pol, a trebao bi biti naoružan topom A-190 kalibra 100 mm i s dva sustava za lansiranje projektila usmjerenih na druge brodove i mete na tlu. Osim toga, imat će i platformu za slijetanje helikoptera i pripadajući hangar.

– Nemojte da vas zbuni klasifikacija broda. Oba broda bit će dobro naoružana i po tome se neće razlikovati od mnogih korveta – kazao je izvor iz ruskog ministarstva za navyrecognition.com.

Brodovi će se graditi u Sankt Peterburgu, te bi u redovnu službu ruske mornarice trebali ući 2020. godine.

Ovo je tek jedan u nizu brodova kojim Rusi nastoje ojačati svoje vojne mogućnosti na Arktiku. Tu su već prije najavljeni mini-tanker pod nazivom Projekt 03182, logistički brodovi (Projekt 20180), ledolomci (Projekt 1900) te iznad svih ledolomci na dizelski, odnosno nuklearni pogon (Projekt 22600 i Projekt 22220).

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content