‘UBOJICA GUAMA’ Amerika u strahu zbog ubojitog kineskog oružja: ‘Sve naše baze na Pacifiku su u opasnosti!’

WASHINGTON – Stručnjaci američke vojske iznimno su zabrinuti zbog kineske balističke rakete DF-26, čiji domet od 3.000-5.000 kilometara predstavlja ozbiljnu prijetnju gotovo svim američkim vojnim bazama na Pacifiku, javlja CNN.

U američkoj vojsci raketa je već dobila nadimak ‘Ubojica Guama’, jer joj domet omogućava napad na američku zrakoplovnu bazu Anderson na otoku Guam.

Ovaj tjedan, stručna skupina američkog Kongresa izdala je izvještaj koji upozorava na veliku opasnost ove rakete, pogotovo u svjetlu rasta tenzija između SAD-a i Kine nakon nedavnog bliskog prolaska američkog razarača pored otoka u Južnom kineskom moru.

Izvještaj upozorava kako razvoj DF-26 rakete predstavlja ‘kulminaciju dekada razvoja kineskih konvencionalnih balističkih raketa’, te kako je Kina demonstrirala predanost daljem razvoju svojih opcija za udar na daljinu.

DF-26 kineska balistička raketa srednjeg dometa

Radi se o strateški važnom oružju koje bi moglo neutralizirati američko vojno uporište na Pacifiku. Američki strateški planovi za sigurnost i stabilnost tog područja ovise o zračnoj bazi Anderson, gdje se nalazi oko 6.000 pripadnika američke vojske, a baza je dom za brojne eskadrile modernih lovačkih zrakoplova, te strateških i ‘nevidljivih’ bombardera.

Prije razvoja DF-26, Kina nije mogla izvesti izravni udar na Guam bez korištenja strateških bombardera, protiv kojih je baza izrazito dobro branjena. Prema američkom vojnom institutu RAND, napad od 100 DF-26 raketa na Guam onesposobio bi bazu Anderson na najmanje 11 dana.

Iako se možda ne čini kao mnogo, radi se o ‘prozoru’ od 11 dana u kojem bi Kina mogla neometeno ispuniti bilo koje željene strateške ciljeve na Pacifiku, što predstavlja veliku prijetnju stabilnosti tog područja.

Analitičari upozoravaju i kako bi dugački ‘nos’ rakete mogao sadržavati i sustav za navođenje preuzet sa starije generacije DF-21D raketa, namijenjen za napad na nosače aviona, čime bi dodatno mogao ugroziti američku prisutnost na Pacifiku.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content