ADMIRAL DOMAZET-LOŠO Suverenitet i obrana zemlje ne bi trebali pitati za cijenu

Vojni strateg i admiral u mirovini Davor Domazet-Lošo za čitatelje Direktno hr-a osvrnuo se na najnovije informacije u aferi MIG-ovi.

Podsjetimo, Dva motora koja se nalaze u MiG-ovima 21 koje je Hrvatska kupila u Ukrajini nepoznatog su porijekla. Odnosno, serijski brojevi na motorima ne odgovaraju brojevima koji su navedeni u popratnoj dokumentaciji.

“Hrvatska je došla u poziciju da je pobjednica u ratu u kojem je jednu od ključnih uloga odigralo i ratno zrakoplovstvo. Priča je nastala 2000. godine kada je na čelu šesteročlane komisije došao ministar Radoš.

Tvrdi da je od tada krenulo sustavno uništavanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“To je nastavila i Sanaderova vlada i svaka sljedeća, neću mjeriti ničije grijehe, nisam svećenik ali Milanovićeva vlada u suradnji s ministrom Kotromanovićem je zakucala čavao u lijes ratnom zrakoplovstvu”, rekao je Lošo te dodao:

“Da se oživotvorio sporazum koji je potpisan u vrijeme ministra Miljavac, a ja sam bio načelnik stožera mi bi danas imali ratno zrakoplovstvo kakvo priliči pobjedničkoj državi. To što su napravili za vrijeme Milanovićeve vlade što je jednako činu veleizdaje.“

Upozorava na kupovinu švedskog Gripena.

Koketiranje s kupovinom Gripena koji je švedski zrakoplov koji nigdje borbeno nije provjeren. Prema tome, Hrvatska mora imati ratno zrakoplovstvo. Ne može se samo sjesti i govoriti, mora se dogovoriti strategija kakvo zrakoplovstvo mi želimo.

Smatra da ako je suverenitet i opstojnost države u pitanju da se ‘ne pita za cijenu’.

„Ako treba svi ćemo od Jelačića pa do Splita skupljati novac kad je suverenitet u pitanju. U Hrvatskoj o tome raspravljaju samo oni koji joj žele loše“, rekao je Lošo.

Objasnio je kako ratno zrakoplovstvo ima dvojaku ulogu sukladno kojoj bi se trebala izraditi strategija.

„Uloga ratnog zrakoplovstva je zaštiti zračnog prostora i potpora drugim snagama. Dogovor treba proizlaziti iz doktrine i strategije ali budući da mi nemamo geopolitičku strategiju, nemamo strategiju nacionalnih interesa, a s time u svezi niti vojnu strategiju. Ništa od toga nemamo. Davno je već osmišljena strategija ali predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Orešković je ne žele“, kazao je Lošo.

Za Direktno je zaključio kako bi se vratio u 2000. godinu i razgovarao s Izraelom.

„Ovo je dalje čisti lopovluk jer taj koji je radio aranžmane nam je podvalio mačka u vreći i sad je gotovo. A glavni krivac je Račanova vlada i njegov ministar obrane Jozo Radoš“, rekao je admiral Davor Domazet Lošo.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content